Съединител – това звучи… важно!

0
81
Съединител

Да съсипеш автоматична скоростна кутия с действията си зад волана, не е чак толкова сложна работа. Същото се отнася и за вариаторните трансмисии, но как стоят нещата при механичните кутии, които продължават да доминират на пазара, особено при по-достъпните като цена автомобили? Може и да не повярвате, но съществен за тях е Негово Величество, добрият стар Съединител!

Факт е, че автоматикът е по-удобен, особено при движение в градски условия. Механичните скорости обаче продължават да имат огромна маса фенове, които ги считат за по-надеждни, тъй като конструктивно те са по-прости от останалите. Все пак и този тип трансмисии се увреждат по вина на шофьора. Ето някои прости правила, които могат да удължат безпроблемното им използване.

Основният проблем, появяващ се при механичните скоростни кутии, се дължи на неправилното използване на съединителя. Класически пример е движение с леко или по-силно натиснат съединител. Това се случва най-вече при младите и по-неопитни шофьори, при които колата често гасне при потегляне. В този случай съединителят се износва непрекъснато и в един момент просто отказва.

Най-големите щети се нанасят при потегляме, когато съединителят не се отпуска докрай при достигане на необходимите обороти. Дисковете се търкат един в друг и съответно се увреждат. Това се случва особено при тръгване върху сняг или лед. А някои водачи просто го правят, за да се забавляват – грешка, която по-късно им струва скъпо.

Има и шофьори, които просто нямат идея как работят механичните скорости. Някои от тях са карали предимно коли с автоматични скорости и не са наясно как работят механичните. Натискайки съединителя, двигателят се „отделя” от скоростната кутия, като сваля натоварването от нея. В противен случай съществува сериозен риск от увреждане на трансмисията. За подобно нещо помага и включването на задна предавка, преди автомобилът да е спрял напълно.

Кога съединителят не е Съединител?

Спирането с преминаване на по-ниска предавка също може да доведе до проблем. То се използва, за да се избегне поднасяне при спускане или движение по хлъзгава или мокра настилка. Подобно нещо трябва да се прави само в определени ситуации на пътя и с много разум. Ако плавно преминете от пета на четвърта скорост, то няма да навредите на колата. Но ако отидете директно на първа или втора при движение със скорост от 120 км/ч, резултатът няма да ви хареса. Затова и не пробвайте.

Понякога водачите дори не виждат грешки в своите действия. Например, при продължително стоене на червен светофар, те държат натиснат съединител и чакат да светне зелено. В случая връзката между скоростната кутия и двигателят е прекъсната, така че проблем не би трябвало да има. Проблемът обаче е огромен, тъй като в случая се уврежда дискът на съединителя, както и лагерите. Цялото това удоволствие или улеснение в крайна сметка води до посещение в сервиза, което никак не е евтино. Симптомите за подобна повреда лесно могат да бъдат разпознати, тъй като при отпускане на съединителя се чува един доста неприятен звук.

Не е съвсем безобидно и карането с ръка върху лоста на скоростна кутия. При преминаване на неравности голяма част от тежестта на човешкото тяло оказва натиск на селектора за смяна на предавките, а оттам и върху цялата скоростна кутия, което не и се отразява никак добре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here