През последните дни в социалните мрежи се появиха множество снимки на огромни количества водорасли, които са

събрани и буквално струпани на плажната ивица на плажа в „Сарафово” и то в онази й част, която е за свободно плажуване, съобщава NOVA.

„Идвам тук почти всяка сутрин. Водораслите винаги са около брега. Купчините започват да загниват и да миришат. Тази сутрин виждам, че са ги изчистили”, каза Анислав Спасов, който сигнализира за проблема.

Според него, това се случва всяка година и от брега към морето има около 10 метра, в които се върви по водорасли. „Водораслите както от платената, така и от свободната зона, се избутват на края на плажа и оттам – обратно в морето. Това не е битов отпадък”, каза управителят на плажната ивица Иван Жеков.

„През последните две седмици действително имаше големи количества водорасли. Почистваме ги почти всеки ден. Проблемът е от години”, посочи още той и допълни, че чистенето се извършва почти всеки ден. Лично той чувал оплаквания от летовниците за струпаните водорасли. За да се справи с проблема, концесионерът е наредил чистенето да се извършва вечер след 7 ч.

На въпрос кое налага връщането им в морето, той отговори, че според закон /неназован/ има забрана дори за премахването на водораслите от местата, където се появяват.

От Министерството на туризма ще направят проверка по случая.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × four =