Мъжкият ни национален отбор по волейбол направи много силен мач срещу Бразилия и бе на гейм и дори на точка от класиране на Олимпийските игри в Токио през 2020 г. За съжаление, нашите момчета отстъпиха с 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15) в изключителна драма, белязана от контузия на Тодор Скримов, видеоповторение, показало топка на косъм в полето за гостите в ключов момент, и изпуснат от нашите мачбол.

„Направихме силен мач срещу един от трите най-добри отбора в света. Дори, гледайки статистиката, виждам, че в някои показатели дори сме се справили по-добре от Бразилия. Но остава изключително голямата горчивина от крайния неуспех. Не успяхме да поддържаме нивото, което демонстрирахме в първите две части. Не успяхме да спечелим точката, с която да спечелим с 3:0, допуснахме грешка и впоследствие Бразилия ни надигра и заслужено спечели с 3:2”, коментира Силвано Пранди

„Да си говорим, че сме играли силно в този момент, ще бъде по-скоро търсене на някакъв вариант да се утешаваме. Но в момента при мен преобладава горчивината и голямото разочарование от пропуснатият шанс да постигнем голямата си цел”, допълни Пранди.

Бразилия продължава да бъде единственият отбор в света, който е участвал на всички Игри от приемането на волейбола в олимпийското семейство през 1964 г. България ще има още един шанс да се бори за квота за Токио, като премине през европейската квалификация през януари 2020 г.

„Не мога да ви кажа в момента какво точно очаквам от европейското първенство – аз съм треньор, а не ясновидец, за да давам конкретни прогнози. За мен е важно след няколко дни да подготвим списъка от състезатели, които ще включа за европейското първенство и да се върнем в залата, където ни очаква много работа. Позитивното за мен е, че вече имаме изградената основа, върху която да стъпим. От тази гледна точка съм по-скоро оптимист“, каза Пранди.

Отборът ни ще бъде в доста силна компания на европейската олимпийска квалификация през януари. По регламент в нея ще участват първите 8 отбора от ранглистата на Европейската волейболна конфедерация (CEV), които все още не са взели визи за Олимпиадата

В случая 7 от тези 8 тима вече играха на междуконтиненталните квалификационни турнири – Франция, Сърбия, Белгия, България, Холандия, Словения и Финландия, но не успяха да се класират, а 8-ият отбор трябва да бъде Естония. Ранглистата на CEV, обаче, ще се промени след края на Европейското първенство за мъже, което ще се проведе от 12-и до 29-и септември. Едва ли ще има големи размествания, но все пак ще трябва да се изчака края на Евроволей 2019, за да се разберат точно кои отбори ще участват в квалификацията.

8-те европейски отбора ще се борят за едно единствено място за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Все още не се знае какъв ще бъде формата на европейска олимпийска квалификация и къде ще се проведе.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви