Традиционният за Бургас плувен маратон от остров Света Анастасия до мостика беше спечелен тази година едновременно от двама плувци. За първи път първото място при мъжете си поделиха Георги Цурев и Никола Саватинов. Освен купи и грамоти те си разделиха наградния фонд, предназначени за първо и второ място.

При жените победител е 17-годишната Ния Стайкова. Най-бързите в плувен Маратон 2019 преодоляха с първо време разстоянието от 6400 м.

Шампионите Георги Цурев от Варна и Никола Саватинов от Пловдив пресякоха финала за 1:24.02 мин. Третото място остана за Борис Андреев /Инвиктус, Плевен/ – 1:24.05.

Пловдивчанката Ния Стайкова от ПК „Спринт” записа време 1:40.30. Втора е варненката Ивет Шумкова от ПК „Черно море” – 1:45.07, а трета бургазлийката Никол Манолова от ПК „Черноморец” – 2:05.42 часа

В морската надпревара участваха 57 смели момичета и момчета от цялата страна. За пореден път в маратона се включи Албена Пенева, представител на хора с увреждания.

Призьорите в маратона бяха наградени от кмета на община Бургас Димитър Николов, зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и първият преплувал Бургаския залив Цанко Цанков

На мостика участниците бяха посрещнати и от Вартерес Алтънджиян. 72-годишният бургазлия е с десетки призови места от емблематични плувни маратони, провеждани през 60-те и 70-те години в Бургас.

Сред гостите беше още Красимир Туманов, треньор на световния рекордьор по плуване в открити води Петър Стойчев.

Организатор на маратона от остров Света Анастасия до Моста в Бургас бяха ПК „Метропол” и община Бургас. Желанието на домакина на спортната проява догодина тя да стане международна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

ten + three =