В Македония е установен антракс – заразна болест по животните, която може да се предаде на хора, потвърдиха от Агенцията по храните в Скопие. Заболяването е потвърдено при овцете в района на Кичево и засега няма заразени хора, твърдят властите, цитирани от скопския телевизионен канал „Телма“.

Антраксът може да се предаде чрез консумация на заразено месо или ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата,

посочва агенция „Фокус“.

„В село Долно Строгомище, Кичевско, мъртвите животни под надзора на ветеринарен лекар са изгорени, а фермата е старателно почистена и дезинфекцирана. Засега болестта е открита само в една ферма, а съседните стопанства са под наблюдение “, казаха от Агенцията по храните.

Опозицията днес обвини правителството, че се опитва да скрие присъствието на болестта в някои части на страната от известно време. Те поискаха отговор – какво правят в Инфекциозна болница тридесет служители на Факултета по ветеринарна медицина.

Властите отговориха, че контактните получават превантивна терапия.

„Ситуацията се следи отблизо. Всички необходими мерки за профилактика на антракс са предприети. Министерството информира, че в страната няма пациенти с антракс“, уточниха от Министерството на здравеопазването.

Симптомите на антракс са подобни на тези при грип.

Наличието на заболяването се потвърждава от биопсия на кожата. За да предотврати разпространението на болестта по животните в село Долно Строгомище и да премахне опасността от заразяване на хората, Агенцията по храните е наредила ваксинация на животните срещу антракс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви