Американският посланик в Берлин, Ричард Гренел, намекна, че нежеланието на германския канцлер Ангела Меркел да увеличи разходите за отбрана може да накара САЩ да преместят в Полша войските си, разположени в момента в Германия.

Коментарът на Гренел демонстрират нетърпението на Вашингтон във връзка с това, че германското правителство не изпълнява ангажимента си към НАТО за бюджета за отбрана в размер на 2% от брутния вътрешен продукт на страната

Според Гренел е обидно, че данъкоплатците на САЩ продължават да плащат за над 50 000 американски войници в Германия, а в същото време Берлин харчи за вътрешни програми.

През юни американския президент Доналд Тръмп заяви, че ще премести 1000 американски войници от Германия в Полша, като мярка срещу евентуална агресия от страна на Русия

Посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбахер отправи подобна критика, свързана с нежеланието на Германия да отделя повече финансови средства за НАТО, като заяви, че Варшава изпълнява своите задължения към международната организация, за разлика от Берлин и полската държава е готова да приеме още американски войници.

„Президентът Тръмп е прав, Джорджет Мосбахер също е права”, добави Гренел. „Множество президенти поискаха най-голямата европейска икономика да плаща за собствената си отбрана. Това искане е отправяно в продължение на много години”.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 + twenty =