моста

60 смелчаци приеха предизвикателството да участват в плувния маратон от св. Анастасия до Моста в Бургас. Разстоянието по права линия е 6400 метра и трябва да се преодолее за един час. Изпитанието е сериозно и тест за мъжество.

Морската надпревара ще стартира утре, 10 август, от 9:30 часа. Организира се от плувен клуб „Метропол“ и община Бургас.

Участниците предварително ще бъдат превозени с корабче до остров Света Анастасия, откъдето през последните няколко години стартира плувното предизвикателство. Всички записали се ще преминат предварителен медицински преглед, който ще се извърши в денят на провеждането от 7.30 часа до Морска гара Бургас. Желаещите да участват трябва да подпишат декларация, че са в състояние самостоятелно да преплуват разстоянието.

За 16- и 17-годишните трябва задължително съгласието и подпис на единият от родителите.

Всеки участник трябва да представи личната си карта, декларация по образец и свидетелство за медицински преглед или да му се извърши такъв в денят на мероприятието. Всички желаещи да участват трябва да се явят в същият ден в 07.30 часа на Морска гара за регистрация, инструктаж и транспортиране до Острова. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните им вещи.

Разстоянието от о-в „Света Анастасия“ до Моста може да бъде преплувано в свободно избран стил.

Не се разрешава използването на помощни средства като плавници, лопатки за ръце, дъски и помощ отвън.

Времето за финиширане е фиксирано на 1 час, а финалът на маратона ще бъде на плочата на Моста. С оглед безопасността на състезателите по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип на вода, който ще придружава участниците по целия маршрут.

Организаторите имат правото да внасят промени в началния час на маратона, с оглед безопасността на участниците.

Класирането е до 10-то място, отделно за мъже и за жени.

Класиралите се в двете категории ще получат следните парични награди: 1 място – 700 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 350 лв., 4 място – 250 лв., 5 място – 200 лв., 6 място – 150 лв., 7 място – 125 лв., 8 място – 100 лв., 9 място – 75 лв., 10 място – 50 лв.

Старата бургаска традиция да се преплува разстоянието датира още от 60-те и 70-те години на миналия век,

когато в морския град, организирано и не толкова организирано, опитни моряци и ентусиазирани плувци са провеждали плувни маратони по няколко пъти през лятото до остров Света Анастасия (тогава остров Болшевик).

2 КОМЕНТАРИ

  1. Мая Елисеева, двукратен шампион на маратон 25 километра еднократен шампион на маратон Болшевик Бургас

    За един час не може да се преплува разстоянието престанете да пишете глупости

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви