Да изчезнеш за шестдесет секунди

0
65
Да изчезнеш за 60 секунди

Не, няма да става дума за Никълъс Кейдж, нито за Анджелина Джоли. Нито пък за едноименния филм на режисьора Доминик Сена. За кражби на коли ще стане дума. Британски експерти по безопасност направиха тестове и съставиха класация на най-лесните за кражба автомобили. Според тях, повече или по-малко опитен автоджамбазин може да ги задигне за около 10 секунди.

Най-слабо на опитите за „отвличане“ се съпротивлява френският DS 3 Crossback. Моделът се краде за 10 секунди с помощта на популярния сред апашите код грабер, който засича кодовете от оригиналния ключ при заключването на автомобила.

За същото време човек си тръгва с чуждо Audi TT RS, чиято система обаче е малко по-сложна. За да може този модел бъде откраднат, системата му за безключов достъп трябва да е активна за кратко време. Обикновено системата за сигурност със сензор за движение просто изключва ключа, така че той временно не предава никакви сигнали.

Малко повече време отнема, за да се „отвлече“ Land Rover Discovery Sport от 2018 година.

Той „удържа“ на опитите 30 секунди. При този автомобил още не е инсталирана система за предаване на кодове за достъп в ултра широкия честотен диапазон като при новия модел. Ford Fiesta и BMW X3 се представиха още по-добре – на експертите им трябваше 40 сек, за да отворят колите, и още 20 сек, за да ги подкарат.

Някои брандове започнаха да използват специални сензори за движение в ключовете, нещо като модифицирани акселерометри. Ако ключът не се използва известно време, престава с излъчването на сигнали. Това доста усложнява задачата на крадците със скенери – те просто нищо не прехващат. Сред тях са BMW, Ford и Mercedes-Benz.

Специалистът What Car? Стив Хънтингфорд коментира след тестовете, че е изумен от действията на повечето автомобилни производители, които въвеждат безключов достъп в автомобилите си, без никакво внимание на елементарната безопасност. Според него функцията е удобна, но значително увеличава риска от кражба.

Снимки: What Car?

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here