Кметът на Бургас Димитър Николов постави символичното началото на реконструкцията на Немската болница, известна на част от бургазлии и като Немското училище. Мястото ще се превърне в модерна библиотека, като в сградният комплекс ще влезе и Център за съвременно изкуство. Сегашната конструкция ще бъде съборена до кота нула. Новата такава е предвидено да спазва и всички изисквания по енергийна ефективност.

До скоро сградата бе държавна собственост, но Министерски съвет я предостави на Община Бургас заради нуждата четирите пръснати лъча на регионалната библиотеката да се съберат. Вече са минали всички технически процедури в министерствата, има и подписан договор за изпълнение на проекта. Преди няколко години към бургазлии бе отправено допитване какво да бъде направено с Немската болница и те решиха сградата да бъде трансформирана в нов храм на книгата

„Община Бургас има дълг и отговорност към градската библиотека, защото администрацията преди години е имала ангажимент, продавайки незавършената сграда регионалната библиотека, в която сега се намира БСУ, с получените пари да се изгради нова библиотека. Това обещание не е било спазено и ние дълго години се опитвахме да поправим тази несправедливост„, каза кметът Николов.

В новата сграда ще могат да се съхраняват над 600 000 тома книги. Там ще се помещават всички видове отдели на библиотеката, както и голям детски такъв. На две места ще се обособят зали за съвременно изкуство. Предвидено е да има ателиета, споделено пространство, цялата сграда ще бъде високотехнологична, с безплатен интернет, включително и система за 5G. Ще има и кафене

Това ще бъде място за книги, образование, култура и изкуство. Пространството до сградата ще бъде изцяло преправено и двора й ще бъде обособен един амфитеатър. Ще бъде изграден и подземен паркинг. Успоредно започваме и проект за цялостна реконструкция за 4-те прилежащи улици около Немската болница – „Асен Златаров“, „Кирил и Методий“, „Оборище“ и „Средна гора“„, сподели още кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви