„Работещите бедни са 600 – 800 хиляди“, призна социалният министър Бисер Петков пред bTV. Това са хората, които получават доходи от труд, но не им стигат за нормален живот.

Преди дни КНСБ представи своите изчисления, според които издръжката на живот у нас расте и на четиричленно семейство са необходими 2448 лв. месечно

За година парите, с които трябва да разполага домакинството, са се увеличи с 87 лева. Чистата заплата за един възрастен не трябва да бъде под 1224 лева. Реално обаче тя е по-малко, според данните на синдикатите.

„Искам да посоча, че и доходите нарастват. 1208 лева е средната заплата според НСИ в първото тримесечие“, каза министър Петков и допълни, че кабинетът е вдигнал минималната работна заплата от 510 на 560 лева

„Не се постигна споразумение как да се изчислява минималното работно възнаграждение между социалните партньори, но в управленската програма са посочени нейни нива на нарастване и те се спазват“, каза още Петков.

Всъщност България е рекордьор по нарастване на заплатите, но те са далеч от тези в останалите страни в ЕС

Друг начин за влияние върху живота на хората, живеещи в бедност, е чрез „социалните трансфери“ като целевите помощи за отопление.

Социалният министър успокои, че в размера на новите помощи е отчетено повишението на цената на тока, както и индексацията на пенсиите, така че средствата да бъдат адекватни и да няма изключени.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви