С пясъка шега не бива

Почти ежедневно се появяват новини за поредния „специалист“, който е решил да отиде на плаж със своя автомобил, но вместо да го остави на паркинга, решава да мине по пясъка. Това често води до затъване на колата, дори тя да е голям кросоувър или всъдеход, и съответно до търсене на помощ за нейното изтегляне.

Само през това лято подобни случаи има предостатъчно и със сигурност до края на сезона ще станем свидетели на още такива ситуации. Причината за тях е лоша преценка на възможностите – както на водача, така и на автомобила. Какво може да помогне, ако се стигне до затъване в пясъка, преди да се наложи викането на влекач?

Подготовката на колата е особено важна. При пътуване през пресечена местност може да се забележи, че едни автомобили преминават без проблем през пясъка, но други буксуват. Най-честно причината е, че шофьорът няма необходимата подготовка или го мързи да подготви машината си за подобни трудности.

За да се преодолее без проблем участък с пясък, трябва да се знае, че не бива да се извършат резки маневри – нито с волана, нито със спирачката, нито със скоростната кутия. Гумите трябва да бъдат спаднати до налягане от 1 бар, като по-малко от това вече е опасно. Спадането им ще доведе до увеличаване на площта върху пясъка и така затъването ще се избегне. „Операцията“ отнема не повече от 5 минути

Ако все пак автомобилът затъне в пясъка и не помръдва, си струва да се опитат следните неща:

Не давайте газ, тъй като това може да доведе до още по-сериозно затъване.

Опитайте да дадете назад, а после напред, но по различна траектория.

Ако това не даде резултат, слезте от колата и се опитайте да откопаете водещите колела.

Копае се зад колелото, тъй като автомобилът по-лесно ще излезе на заден ход. По възможност поставете под гумата камък или дъска.

Ако сте близо до водата, залейте пясъка и го изравнете с крака. Така може да се увеличи сцеплението на колелото.

Ако превозното средство буквално е легнало на пясъка, ще се наложи използването на крик. Тогава повдигате колелата и поставяте камъни под тях.

Ако не успеете да намерите подходящи предмети наоколо – камъни, дъски и други подобни, можете да използвате стелките от салона.

А най-добре в случая е просто да избегнете попадането в подобна ситуация.

Слизането на самия плаж с автомобил винаги крие рискове

от затъване в пясъка, така че не си заслужава да си разваляте почивката, само за да покажете колко добър шофьор сте или колко проходим автомобил имате.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви