Бачийски по време на представянето на плана за карго летище в село Равнец
Бачийски по време на представянето на плана за карго летище в село Равнец

Бургас – българският Дубай. Това е част от стратегията, която днес представи общинският съветник от СЕК Константин Бачийски. Според него превръщането на бившето военно летище „Равнец“ в свободна икономическа зона би превърнало Бургас в притегателен център за инвестиции от цял свят.

Самият Бачийски заяви, че е представил идеята си на различни международни изложения в цял свят, като редица държави са проявили сериозен интерес към инвестиции в града ни. Сред тях били и големи компании от Турция и Китай

„Основните проблеми в Бургас са икономически. Липсата на работни места и ниските доходи. Младите хора си тръгват в търсене на по-добър живот в София или в чужбина. С една свободна икономическа зона, каквато няма в България, Бургас ще се превърне в един Дубай на Балканите. Тук ще идват инвеститори не само от ЕС, но и от Китай и Арабските държави. За мен летището в Равнец няма перспектива, ако е само икономическа зона“, коментира общинският съветник.

Като допълнение към свободната икономическа зона той предлага в Бургас се направи и карго летище, което да се оперира от общината. Според него идеята му може да се осъществи в рамките на няколко години, като местната администрация трябвало да привлече и външен инвеститор за осъществяването й

„Този проект ще промени Бургас завинаги. Още преди години исках да тръгнем по стъпките на Пловдив и около града да бъде обособен един пръстен от икономически зони. Свободната такава е наложителна и лично вече съм обсъждал идеята с представители на общината, министерствата, както и на различни изложения по света“, каза още Бачийски.

На въпрос дали това е част от бъдещата му предизборна кампания за кметския пост, Бачийски отговори следното: „Все още не съм решил дали ще се кандидатирам за кмет. Това е работа за пълен работен ден, а моят бизнес в чужбина се развива много успешно. Реализирането на „“Бургас – българският Дубай“ би ме наклонили в насоката да участвам в изборите“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви