Стотици бургаски деца и техните родители се насладиха на представлението „Снежанка и седемте джуджета“ в първия ден на фестивала „Дни на куклите“. Събитието тази година съвпада със 65-годишнината на Куклен театър – Бургас. По този повод е подредена и изложба. Експозицията събира най-вълнуващите спомени на театъра в 24 фотоса, разположени по алеята, пред Културен център „Морско казино“.

„Бургаският куклен театър е най-успешния театър в страната. Тази година той получи престижната награда „Икар“ за най-добър куклен спектакъл. Комплименти за детската школа към него, защото те ще продължат силния професионализъм на бургаските артисти. Благодаря на всикчи, които ще подкрепят това изкуство, което ни отвежда в света на приказките. Мястото, в което децата забравят за мобилоните телефони.“ Това каза кметът Димитър Николов по време на официалното откриване на VI-то издание на фестивла

В афиша на проявата са включени представления на куклени театри от Испания, Естония и Англия, както и много театри от цялата страна.

„Този фестивал беше създаден през 2014 година като подарък за всички вас. Най-благородното изкуство е това, което прави хората щастливи. Ние ще се постараем през следващите дни много да ви усмихваме отново и отново. За първи път ще играем всеки ден. От големия репертоар на Театъра – 51 заглавия, ще ви предложим седем.“, сподели директорът на Държавен куклен театър – Бургас Христина Арсенова

Три спектакъла и представяне на детска книжка очакват ценителите на изкуството днес, 5-ти август. От 17:30 ч. в зала „Георги Баев“ ще бъде представена книжката „8 заешки истории“ .Следва представлението „Принцесите и змеят“ от 18.30 часа. Ще видите четири приказки за един Змей – за един много смешен Змей и четири много странни Принцеси. Дали ще си намери жена? Ще разберете ако дойдете да ни гледате. От 19:30ч. ще гледате и първите гости на фестивала – Театър „Ателие 313“ от София и спектакъла „Мечтата на пътуващия актьор“.

Спектакълът е един театрален експеримент на режисьора Съни Сънински и актьора Георги Спасов с известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен „Принцесата върху граховото зърно“.От 20:30ч. ще се насладите на театрална формация „Сенджу“ от София и спектакъла „Дъщерята на самурая“. Никой не знае коя е Уме и защо носи на главата си огромна купичка за ориз. Единствено Итароу – най-малкия син на Шогуна не и се подиграва и става неин приятел. Поучителна и истинска история, която учи, че нашето щастие зависи единствено от самите нас.

Сред гости на официалното откриване бяха Елиянака Михайлова – директор на дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ към Министерство на културата, и Йорданка Ананиева – зам.-кмет „Култура и образование“ към Община Бургас.

Всички спектакли са с вход свободен. Организатор на проявата е Държавен куклен театър – Бургас в партньорство с Община Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви