ЗАЗ за чудо и приказ

Запорожец с цената на суперкар и всъщност машина събрана от елемeнтите на цели четири други. Навярно някакъв автомобилен Франкенщайн, биха си помислили мнозина. Но в случая този ЗАЗ 965 е нещо съвсем друго и на практика доста скъпо…

От оригиналния 965 са останали само няколко елемента на купето, но колата се припознава като зазка. Всичко останало по нея идва от други модели автомобили. Дори приличащите на оригиналните запорожкови фарове предни светлини идват от мотоциклет Harley Davidson.

Интериорът удивлява с множество нестандарни решения. Например, никъде не се виждат изходите на вентилациононната система, които са скрити в говорителите на аудиосистемата! Барчето е запълнено с допълнителни прибори за налягането и температурата на маслото, а вместо медиасистемата създателите на тунинга предлагат да се използва смартфон.

Вратите са с електрозадвижване, воланът се сваля и това облегчава влизането и излизането от автомобила. Спортните седалки са с четириточкови колани, налице са спортна предпазна ролбар клетка и противопожарна система.

В основата на този ЗАЗ лежи техника от два варианта на британския спортен модел Lotus Exige.

Двигателят е с ходов обем 1,8 л от Toyota с компресорно пълнене за сметка на което мощноста е увеличена до 260 к.с. Заявената максимална скорост е 220 км/ч.

Извършената работа по колата е в доста голям обем, свършена е прецизно и това няма как да не се отрази на обявената цена за този наистина уникален ЗАЗ 965 – над 300 000 долара!

По пътищата ни още се срещат лади и москвичи, стари шкоди и какво ли още не. Но наскоро не сме забелязвали истински ЗАЗ. Ще е любопитно, ако някой нашенски фен ни изненада и с такова чудо. Така и така я караме от шоу на шоу…

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × five =