През месец юли 2019г. Бургаското черноморско крайбрежие е посетено от 433 337 чуждестранни граждани. Това показват данните на Бургаска Регионална Туристическа Камара. Спрямо миналата година ръст бележат пазарите от Англия, Украйна, Люксенбург, Естония, Белгия, Израел и Ирландия. Армения и Беларус запазват нивата си от миналата година.

Резки спадове отчитат при туристите от Италия, Франция, Германия, Словакия, Чехия, Полша, Швеция, Финландия, Норвегия, Русия, Швейцария, Кувейт

„Според нас, спадът ще се запази същия от 12,79% до 11,5%, ако през м. септември 2019г., ако настъпи някакво чудо, оптимисти сме, но не очакваме“, коментира Иван Иванов от БРТК.

За жалост се сбъднали най-мрачните прогнози за месеците май, но реалния спад при туристите от ЕС също бил сериозен. Най-вече от Германия, както и Холандия. Според БРТК се очаквало загубата от активните туристи да възлезе между 150 и 200 милиона евро по-малко приходи през лятото (на база майските, юнските и юлските числа)

„Този резултат беше очакван. Именно заради прогнозирания спад на руски, немски, холандски, скандинавски, полски, чешки и словашки туристи. За това крайният резултат не е изненада. През последните десетилетия, българският туризъм се развиваше по формулата бетон и импровизация. Това се оказа първобитен бизнес-модел, който е в рязък контраст с лъскавите концепции за развитието на туризма. Стигна се до там да се измислят туристически атракции – крепости, построени от пластмаса, защото се усвояват повече еврофондове“, каза още Иванов.

Според него проблемите на туризма в България били по-дълбоки. Провалът на туризма през този сезон бил в съзвучие с цялостното състояние на държавата

„Тук не става дума за безопасност на храните, претоплените основни ястия, алкохолът от пластмасови бутилки, при ол инклузива или контрол над шезлонгите и чадърите, движението по пътищата. Голямата драма е, че хората, които определят политиката в туризма не разбират, че понятието „туризъм“ е комплексно понятие. Някой смятат, че го разбират само, когато получават пари от държавния бюджет. Един път завинаги да разберат, че имидж не се създава от реклама, а от състоянието и управлението на държавата. Най – страшното за българския туризъм е, че туристите могат свободно да го сравняват с Гърция, Турция, Мароко, Тунис, Кипър, Египет и други“, заяви Иванов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви