След като при първия опит бившият български еврокомисар и зам.-председател на Европейската комисия Кристалина Георгиева не успя да стане ръководител на Международния валутен фонд (МВФ), но спечели най-много гласове, вторият опит се оказа успешен за нея, предаде Reuters.

Преговорите и гласуванията за кандидата на Стария континент продължиха над 12 часа.

Основният съперник на Георгиева – холандецът Йерун Диселблум, вече поздрави българката в Twitter за победата. Диселблум дълго време беше лидер на Еврогрупата. Извън Диселблум, останалите кандидати от Стария континент бяха испанският финансов министър Надя Калвино и финландеца Оли Рен, бивш европейски комисар за еврото.

Съгласно правилата, изборът на европейския кандидат трябваше да се гласува с квалифицирано мнозинство на ЕС, което означава, че победителят се нуждае от подкрепата на поне 16 от 27-те държави-членки на ЕС,

което представлява най-малко 65 процента от неговото население. Всъщност, според медийни информации в Холандия, при втория вот Георгиева е била подкрепена от 16 страни-членки, а Диселблум – от 12, но не е било изпълнено условието за 65-те процента – по този параграф разделението е било 57 процента срещу 43 процента.

Последвали са консултации и в крайна сметка Георгиева е била подкрепена единодушно.

Методът на гласуване също е бил доста необичаен – по имейл, според Financial Times. Гласове са давани от финансовите министерства на съответните държави. Най-силната европейска икономика зад кандидатурата на Георгиева е била Франция, докато Холандия и Швеция са били най-силно против, според холандски медии Германия също не е подкрепяла Георгиева. По традиция, управител на МВФ обикновено става европеец, докато Световната банка се оглавява от американец.

Досегашният ръководител на МВФ Кристин Лагард беше номинирана за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Съгласно правилата за избор на нов ръководител на МВФ, членовете на Фонда могат да предлагат номинации до 6 септември. След това директорският борд на институцията се събира и интервюира кандидатите, а победителят ще бъде избран на 4 октомври.

Интересен минус при кандидатурата на Георгиева е, че тя не е под 64-годишна възраст,

каквото е изискването за да станеш ръководител на МВФ – всъщност е 2 години по-възрастна, а това може да я спъне. Като основна задача за бъдещия управител на МВФ редица анализатори сочат търговската война между САЩ и Китай.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

12 − seven =