Унгария дава кредит за 3 деца

Безлихвен заем от 10 млн. форинта (около 30 590 евро) предлага Унгария на семейни двойки. След раждането на трето дете кредитът се опрощава напълно. Това се предвижда в схема на унгарското правителство, която започна да действа в началото на юли, съобщи Евронюз.

Предвидената безвъзмездна помощ е част от плана за защита на семейството на премиера Виктор Орбан. Съгласно него Унгария отделя 4,8% от БВП за програми за насърчаване на раждаемостта. Други точки в плана включват заем за покупка на жилище, субсидия за кола за големи семейства и освобождаване от данък върху доходите на жени, които са отгледали най-малко четири деца, пише „24 часа“.

За да се възползват от възможността за безлихвен заем, двойките трябва да са женени, за един от двамата това трябва да е първи брак, съпругата да е на възраст от 18 до 40 години и поне един от съпрузите да е плащал социални вноски за 180 дни в Унгария.

Ако двойката обаче не успее да се сдобие с дете след пет години или се разведе, трябва да върне всичко, което е взела назаем, в срок от четири месеца (120 дни). Това условие отпада, ако се приложи медицинско свидетелство за репродуктивни проблеми, довели до невъзможността да се роди дете.

По данни на държавната хазна между старта на 1 юли и 15 юли 2400 семейства са поискали такъв заем, а 14 000 семейства са искали поне един елемент, предложен в плана.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви