Общинският съвет в Бургас не прие намаляване на цените на автобусното билетче в Бургас. От НФСБ внесоха докладна с искане цената да се върне на 1 лев. Тяхното предложение обаче не срещна подкрепата от мнозинството от ГЕРБ, както и на групата „Заедно за Бургас“.

Първо по темата се изказа кметът на Бургас Димитър Николов, които се обърна към съветниците с думите, че няма човек в администрацията, които да не иска по-ниски цени на градски транспорт

Няма човек в тази зала, който да не иска да се намалят цените. Аз като кмет си мислите, че не желая същото ли? Всичко е много хубаво, но разчетите показват какви да бъдат цените в градския транспорт. Преди 12 години Бургасбус бе в колапс, липса на качествен превозен състав, както и мотивация на служителите. Сега Бургасбус е за пример за обществени услуги в България. Изкарахме от тинята едно голямо предприятие с над 800 служители. Имаме изисквания Бургасбус да си увеличава приходите постоянно, както и да се грижи за безопасността на пътниците и пешеходците. Шофьорите работят в трудна среда, особено през летните месеци. Дайте ми един сериозен аргумент за промяна на цените„, заяви кметът.

Вносителят на докладната Ивайло Вагенщайн отговори, че 1187 наши съграждани са се подписали с искането за по-евтин градски транспорт

„Ние сме огромни длъжници на бургазлии по отношение на икономическото разрастване. Хората не виждат разумна формула при формиране на цените. Нека да се направи един експеримент 3 месеца цената да бъде намалена. Това ще накара хората да оставят автомобилите си и да се качат на автобуси“, каза той.

Кандидатът за кмет Живко Табаков също се включи в темата и каза от своя страна, че по темата се залитало политически

„БСП 4 години се оплакваха, че цената е висока, а критикуват докладната като закъсняла. Намаляването на цената трябва да бъде уважена, защото ще се решат много проблеми. Повечето хора в автобусите ще освободят и повече място за паркиране в центъра на града. Преди малко се взе решение да се използват електрически автобуси, което значи, че разходите за гориво ще бъдат намалени. Не бива да забравяме и че ще има и екологичен ефект“, коментира той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви