Мигачът цъка. Защо?

На пръв поглед въпросът може да ви се стори налудничав. Кроткото тиктакане ни подсеща, че мигачът ни е включен, и освен това е един от най-малко дразнещите звуци в съвременните коли.

Но всъщност има добра причина да го зададем.

Ранните автомбили не са имали мигачи. После все по-натовареният трафик наложил те по някакъв начин да предупреждават, когато ще завиват. Но чак до края на 30-те години вътре в колите нямало лампичка, която да се включва при активирани мигачи.

Това нововъведение принадлежи на американската компания Buick. За да бъде лампичката мигаща, инженерите на компанията разработват проста електрическа верига, в която токът протича до биметална пластинка. Тя се нагрява и измества, правейки контакт, и лампата светва. После пластинката изстива и прекъсва контакта, и така до безкрай. Именно звукът от деформацията на тази пластинка е всъщност звукът на мигача. Никой не го е планирал като звуково предупреждение – той е просто ефект от технологията на мигащата лампичка.

После технологията еволюирала и простата електрическа верига била заменена от електромагнит и реле – което също цъкало, когато превключвало.

В наши дни обаче и от двете технологии няма и помен – мигането на светодиодните лампички по таблото се управлява директно от компютъра. Но цъкането на мигача е нещо, с което сме отраснали, и производителите предпочитат да не го премахват. В повечето съвременни коли обаче звукът идва от аудиосистемата и е изкуствено синтезиран.

Мигачът ви цъка. Вече знаете защо.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви