Малко знаем за именитите викинги

Викинги, наричани още нормани, варяги, са варварски племена от различни етноси, които обитавали бреговете на Скандинавия през ранното Средновековие. Те били изключително добри земеделци, занаятчии, мореплаватели, търговци, но силни и жестоки завоеватели. Известни са с бойните си умения и откривателския си дух.

Тук ви запознаваме с няколко викинги, оставили следа не само в тяхната история и култура, но и в историята на света.

Ивар Безкостни

Ивар е герой, застанал точно на прага между мита и реалността. Той е известен воин и един от лидерите на „Великата (езическа) армия“. Тя пристига в кралство Източна Англия през 865 и го завладява него, както и кралство Нортумбрия. След това Ивар Безкостни предвожда поредица от нападения над Думбартон и Ирландия.

Смята се, че Ивар Безкостни е син на легендарния викинг Рагнар Лодброк. Ивар и братята му нахлуват в Нортумбрия, за да отмъстят за смъртта на своя баща, убивайки крал Ела – убиецът на баща им. Макар че „Великата армия“ продължава нападенията си и на други места в Англия, Ивар не се споменава в източниците след 870 година. И вероятно прекарва остатъка от живота си край Ирландско море. Ирландски анали описват смъртта му през 873 година. Ивар е запомнен като основателя на кралската династия на викинги в Дъблин. А неговите наследници властват в различни части на Ирландия, Нортумбрия и остров Ман.

Причината, поради която Ивар е наричан Безкостни не е ясна. Според някои той бил изключително гъвкав и пораждал илюзията, че няма кости, докато други предпочитат версията, според която Ивар е бил импотентен. Според някои легенди Ивар е страдал от „костна болест“, което обаче изглежда по-неправдоподобно, имайки предвид, че е бил велик воин.

Сред великите викинги не са малко жените…

Ауд Мъдрата

Аду Мъдрата е дъщеря на норвежкия конунг Кетил Плосконосия. През голяма част от живота си Ауд е в ролята на традиционната съпруга и майка. Тя се омъжва за морския конунг Олав Белия. След смъртта му се заселва в Шотландия, заедно със сина си Торнстейн Рижия. Торнстейн става велик воин, а по-късно и крал на голяма част от северна и западна Шотландия, преди да бъде убит в битка.

Това е моментът, в който Ауд решава да започне нов живот в Исландия и взема своите внуци заедно с нея. В началото тя решава, че има малки шансове да възстанови важността си в Шотландия, но по-късно претендира за голяма част от западна Исландия. Тя се движела с приятели и семейство, както и с шотландски и ирландки роби. На последните тя дава свобода, заедно с малко парче земя от своята, изисквайки лоялност от техните наследници към нейните. Ауд Мъдрата е запомнена като една от най-великите основатели на селища в Исландия.

Ерик I „Кървавата брадва“

Започвайки в ранна възраст, Ерик участва в безброй набези около британските острови и в Балтийско море, а в различни периоди от живота си е крал както на Западна Норвегия, така и на Нортумбрия. Въпреки че названието му звучи страшно, Ерик не го придобива заради участието си в битки, а след като убива няколко от своите братя.

Макар че е силен и смел воин,

легендите разказват, че Ерик бил изцяло повлиян от съпругата си Гунхилда, която според една от версиите е била датска принцеса, а според друга е била вещица.

Бярни Херьоулфсон

Бярни е капитан на първия европейски кораб, за който се смята, че е достигнал до бреговете на Северна Америка. Заслугите за това най-често (особено в Америка) се приписват на Лейф Ериксон, известен още като Лейф Щастливеца. Лейф е син на Ерик Торвалдсон „Червения“, който е основател на първото норвежко селище в Гренландия. Въпреки това, мнозина смятат, че Ерик е пътувал с кораб, който преди това е принадлежал на Бярни и използва неговото описание на земите, които вече бил виждал.

Смята се, че Бярни със своите викинги открива Америка по погрешка

през 986 година. Осъзнавайки грешката си, той решава да не спира там, а да се върне обратно към Гренландия.

Фрейдис Ериксдотир

Фрейдис е сестра на Лейф Ериксон и дъщеря на Ерик Червения. Тя участва в два опита да бъде изградено селище във Винланд (името на Северна Америка, дадено ѝ от скандинавските народи) и по време на процеса се доказва като силна и безскрупулна жена воин. По време на едно от пътуванията нейните хора осъществяват контакт с местните и първоначално отношенията между тях били мирни. Въпреки това, по-късно те биват атакувани от местните, а мъжете на Фрейдис искали да избягат. Тогава тя, макар и бременна, успява да вземе меча си и да ги прогони.

По време на друго нейно пътуване, Фрейди пътува заедно с исландските братя Хелги и Финбоги. Освен че успява да качи на кораба повече свои войници, отколкото се били уговорили първоначално, Фрейди принуждава съпруга си да убие двамата братя и всички техни войници. Когато той отказва да убие жените, Фрейдис решава да го направи сама и забранява на своите хора да разкрият истината за случилото се при пристигането им в Гренландия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви