Районен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Красимир И. и Илиян И. На другите двама обвиняеми за телефонни измами, Бончо Н. и Васил Т., съдът взе мярка за неотклонение „Домашен арест“ с електронно наблюдение.

Красимир И. и Илиян И., като извършители и Васил Т., Бончо Н. и Тодор Д., като помагачи, са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че в периода от 19.07.2019 г. до 20.07.2019 г., в гр. Средец, с. Равнец и в гр. Бургас, в условията на продължавано престъпление, в съучастие, първите двама се представяли за длъжностни лица – служители на полицията, с цел да набавят за себе си и за съучастниците си имотна облага. На 19.07.2019 г., Красимир И. и Илиян И., в съучастие като извършители и Васил Т., помагач, в гр. Средец, заблудили Я. В. да даде парична сума от 600 лв., за да помогне на полицията за залавянето на престъпници. На 20.07.2019 г., в с. Равнец, обл. Бургас, Красимир И. и Илиян И., в съучастие като извършители с Бончо Н. и Тодор Д., помагачи, направили опит да заблудят Ж. Д., че следва да даде парична сума от 2000 лева, за да бъде застрахована и да не я намерят измамници, както и че застрахователното дружество ще й възстанови средствата, като деянието останало недовършено по независещи от волята на дейците причини. Всички причинени вреди възлизат на обща стойност 2600 лева.

Според Районен съд – Бургас на първо място Красимир И., Илиян И., Васил Т. и Бончо Н. са привлечени като обвиняеми за тежко престъпление, което се наказва с „Лишаване от свобода“ от една до осем години за обвиняемите Красимир И. и Илиян И., респективно – с „Лишаване от свобода“ от една до шест години за обвиняемите Васил Т. и Бончо Н. Събраните до момента доказателства сочат на обосновано предположение за извършено престъпление. В своите мотиви Районен съд – Бургас казва: „Преди всичко е редно да се посочи, че всеки от четиримата обвиняеми е привлечен в това процесуално качество по т.нар. „работно обвинение“, понятие непознато на закона, но разпространено в практиката, особено при усложнени престъпни прояви, каквито понастоящем започват да се разследват. С други думи, безспорно предстои прецизиране на обвинението.“

Според съдебната инстанция е налице реална опасност обвиняемите Красимир И. и Илиян И. да се укрият или да извършат друго престъпление, ако не бъдат задържани. Двамата обвиняеми разполагат с финансови средства и са мобилни, поради което могат да се укрият и да избегнат наказателна отговорност. Красимир И. е реабилитиран, но е бил осъждан 3 пъти за измами. Илиян И. е бил осъждан 4 пъти за измами. При всяко от тези осъждания е търпял ефективно наказания „Лишаване от свобода“.

Районен съд – Бургас прие, че Бончо Н. и Васил Т. са с по-ниска роля в извършените деяния. Двамата не са осъждани. Васил Т. е на 70 години и е със сериозно влошено здравословно състояние. В този смисъл престоя му в арест би бил рискован за неговия живот.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в 3-дневен срок.

С друго определение на Районен съд – Бургас бе взета мярка за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Тодор Д., петият обвиняем за телефонните измами.

Още по темата ТУК

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви