Когато човек почива, е добре да се отърси от всички проблеми. За съжаление понякога се получава така, че е възможно и по време на отпуската да се сблъска с неприятности и неуредици. И е важно да знае какви са неговите права, както и кого да потърси за помощ. Ето защо инициативата на Европейски потребителски център, който функционира към

Комисията за защита на потребителите,  да организира подобни информационни кампании е много полезна. По време на тези еднодневни щандове туристите – и български, и чужди, могат да научат повече за своите права, и ако е необходимо – да получат помощ и консултация. Това каза Константин Райков, член на КЗП, на брифинг по повод разкриването на информационен щанд в Бургас.

 

За да се избегнат проблемите и неприятните преживявания при пътуване и почивки, потребителите трябва да се информират предварително за своите права. В същото време е важно да знаят, че имат и задължения – да се запознаят с условията по договора, да пазят документите и касовите бележки, а ако ще пътуват – да имат изрядни документи и визи, в случай че това се налага. Това каза Соня Спасова от Европейски потребителски център. Тя напомни, че мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net) е разработила и безплатно приложение, което е безценен дигитален спътник при пътуване или почивка в страна от ЕС, Исландия или Норвегия. (Повече за приложението тук –  http://bit.ly/2SG6Njk.)

 

Целта на кампанията „Вашите права“ е да се информират хората за техните права, когато пътуват, пазаруват или се обучават в рамките на Европейския съюз. В рамките на инициативата през юли и август ще бъдат разкривани еднодневни щандове на различни места по морските ни курорти. Подготвена е полезна информация и съвети за това какво трябва да направят пътниците, ако самолетът им закъснее и се наложи да пропуснат важно събитие или ако ваканцията им бъде провалена, защото куфарът им се окаже загубен. Дават се съвети на място и при проблеми с покупки от търговец в друга страна от ЕС, Исландия или Норвегия.

Кои са следващите спирки от кампанията?

 

27 юли – Приморско, до Общината, 17 ч

29 юли – Китен, пред входа на плажа, 17 ч

7 и 8 август – Варна – Морската градина, 17 ч

9 август – Бяла, до Общината, 10 ч

10 август – Поморие, до Котвата, 17 ч

11 август, Свети Влас, на центъра, 17 ч

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви