С премия от 2 000 лв. за историческото преплуване на Бургаския залив да бъде награден Цанко Цанков. Това предлага бургаският кмет. Половината от средствата могат да бъдат отпуснати от заделените за традиционния гребен ергометър, който отпадна от спортния календар за тази година. Другата половина да се отпусне от допълнителните средства за спортни мероприятия на общината.

Припомняме, че на 17.07.2019 г. след продължителна подготовка, бургаският плувец Цанко Цанков, с подкрепата от Община Бургас и Спортен Клуб „Акулите“, осъществи уникално по рода си спортно постижение. След 14-часов маратон, той преплува Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Стартът на предизвикателството започна в 6.20 ч. сутринта, а краят на маратона беше отчетен точно в 20.44 ч. или общото време за преплуване на залива беше 14 часа, 24 минути и 34 секунди на разстояние от почти 45 километра.

„Успехът на плувеца Цанко Цанков е успех не само за самия състезател, а успех и за Община Бургас и България. Това е най-дългото плуване в историята на плувните спортове у нас. Събитието премина при голям зрителски и медиен интерес. Амбицията на състезателя е да постави подобен рекорд и в Международни води.

Община Бургас се гордее с постиженията на своя съгражданин и пожелава успех в следващи начинания.“ Това подчертава в мотивите си за отпускане на премията кметът Николов.

За своето постижение Цанко Цанков получи и почетен плакет на ММС, връчен му от спортния министър Красен Крале.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви