Фейсбук не е само цветя и рози

След разкритията на Едуард Сноудън, хората станаха все по-подозрителни към големите онлайн компании като Фейсбук и Гугъл. Днес вече всеки знае, че те събират огромно количество информация.

Но можем ли да кажем колко точно?

Не. Само Фейсбук знае количеството информация, което се събира от потребителите, но със сигурност можем да кажем, че е около 500 терабайта нова информация на ден.

За да добиете по-ясна представа: 1 терабайт са 1,024 гигабайта. Среден филм с качество 720p е около един гигабайт.

Това означава, че Фейсбук събира еквивалента на 510 000 филма на ден.

Всяко едно „лайкване“, “постване“ на статус/снимка/видео, отваряне на нечия профилна снимка или профил, всяко действие в сайта бива записвано. Сега си представете, че всички тези действия се извършват от над 1 млрд. души всеки ден.

Тук идва въпросът – какво се прави с тази информация!? Днес, най-голямата социална мрежа е част от ежедневието и работата ни. Дали това е добре?

Вижте някои тревожни факти, които ще ви помогнат да решите.

Лицево разпознаване

Когато „тагвате“ приятелите си на различни снимки, цялата тази информация се прибавя към базата данни, които събира Фейсбук. Социалната мрежа има AI ботове, които пресяват тези данни, за да свържат конкретни модели (шаблони) с лицата на снимката.

Алгоритъмът на Фейсбук е толкова добър, че според тях имат 98% точност. С всяка нова снимка качена в сайта, той се усъвършенства все повече в откриването и разпознаването на лица.

Въпросът сега е, кога Фейсбук ще продаде тази информация, освен ако вече не се случва.

Фейсбук знае къде се намирате по всяко време

Ако сте си инсталирали приложението Месинджър, шансовете да сте спрели функцията за споделяне на местоположението ви са малки. Разбира се, това не е лошо, ако искате да се знае къде сте.

Но какво става с останалите? Какво би станало, ако някой иска да ви проследи и да знае къде живеете? Могат ли тези хора да използват Месинджър с тази цел?

Един програмист разследва и създава обикновен плъгин (разширение) за браузъра Google Chrome, наречен Marauder’s Map или Хитроумната карта. Името идва от Хари Потър, където тази карта се използва, за да се разбере местоположението на всички в замъка.

Този плъгин е бил в състояние да даде точните координати на всичките му приятели, които използвали Месинджър.

Картата показвала всяка една стъпка на приятелите му. В отговор на това, Фейсбук забрани автоматичното споделяне на местоположението в Месинджър. Разбира се, това не означава, че те не си събират тези данни.

Използването на Фейсбук ви кара да се чувствате зле

Колкото повече използвате Фейсбук, толкова по-зле ще се чувствате. Доказано е, че прекаленото висене във Фейсбук е причина за редица проблеми.

Някои от тях са: несъзнателно прекратяване на всякакви реални социални контакти, повишена заседналост, унищожаване на самоуважението чрез неблагоприятното социално сравнение с останалите потребители.

Изследвания проведени в Йейлския университет показват,

че използването на Фейсбук оказва значително въздействие върху психичното здраве. „Лайкването“ на съдържанието на другите потребители и кликванията върху споделени линкове, предсказват саморегулиран спад във физическото и психичното здраве, и в удовлетвореността от живота.

Когато става въпрос за Фейсбук, хората много внимателно преценят какво да споделят и какво да запазят за себе си. Факт е, че те споделят само хубавите си моменти и случки в живота, и крият своите спадове.

По този начин, когато един човек, който не се чувства щастлив в момента, разглежда тези само хубави неща, които се случват на останалите, той се депресира още повече без да осъзнава какво се случва в действителност.

Фейсбук и фалшивите новини

След избирането на Доналд Тръмп и кризата с Брекзит, хората веднага обвиниха Фейсбук и Гугъл в разпространение на т.нар. „фалшиви новини“. Доказателствата бяха толкова силни, че Марк Зукърбърг трябваше да обещае да филтрира фалшивите новинарски сайтове и да предупреждава потребителите да не споделят такива статии.

Мейнстрийм медиите се фокусираха върху тези „фалшиви новини“

и забравиха да споменат другите проблеми, пред които са изправени хората във Фейсбук – това, което наричаме „филтърни балони“.

Основната цел на Фейсбук е да ви накара да прекарате възможно най-много време в платформата. А както прочетохте преди малко, това е лошо за вашето здраве. Лошо е и за вашия интелект. Фейсбук успява да ви задържа толкова време като ви показва това, което смята, че ще искате да видите.

Проблемът тук е, че ако например сте с леви политически убеждения, вие никога няма да видите съдържание, което показва положителните аспекти на десните идеологии. Освен това, този филтър ви кара да мислите, че политическата партия, която подкрепяте е по-популярна от другите, дори и да не е.

Въпреки мисията на Фейсбук да обединява хората, този аспект на мрежата ги разграничава.

Фейсбук знае повече за теб, отколкото си мислиш

Новинарският поток на Фейсбук е създаден, за да ви ангажира възможно най-дълго. През това време Фейсбук събира огромното количество информация, за което говорихме в началото.

С тази информация, която се обновява непрекъснато, те създават профил, използвайки предсказуем анализ. Той им позволява да разберат до колко сте склонни да рекламирате, каква е политическата ви ориентация и дали сте по-склонни да плащате с пари в брой или с кредитна карта.

Те дори предполагат колко интелигентни сте, въз основа на съдържанието, което харесвате в сайта.

Фейсбук ще продаде данните ви без дори да се замисли

И когато решите, че не може да стане по-лошо, ви съобщаваме, че всеки може да получи достъп до вашите данни. През 2014 г. Мастъркард подписа двугодишна сделка със социалната мрежа за достъп до потребителски данни в Азиатско-тихоокеанския регион.

Чрез тях може да събира информация за поведението на потребителите, която да продава на банките. Разбира се, основната идея тук е увеличение на печалбите чрез реклами.

Може би ще кажете, Мастъркард е голяма компания с много пари и може да си го позволи. Е, оказва се, че не е задължително да имаш милиони, за да си го позволиш. Един блогър е успял да закупи личните данни на 1 милион потребители за само… 5 долара.

Той ги е закупил от неизвестен сайт, откъдето са му казали, че данните са събирани чрез приложения (игри,забавни тестове и т.н.). Отговорът на това от страна на Фейсбук е доста необясним. Те отговарят: „Изпратете ни файла, изтрийте го и си мълчете“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − 12 =