Втората линия на газопровода „Турски поток“ ще премине през територията на България, а не през Гърция. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в кулоарите на заседанието на руско-турската междуправителствена комисия в Анталия, предаде Епицентър.БГ.

„Втората линия на „Турски поток“ ще мине през България, Сърбия, Унгария. Направо през България направо“, каза той в отговор на въпрос за трасето на газопровода.

Новак припомни, че газът по първата линия на „Турски поток“ ще тръгне от 1 януари 2020 г.

Първата тръба от проекта е предназначена за снабдяване с природен газ за вътрешния пазар в Турция, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Като потенциални пазари „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария. Капацитетът на двете тръби се предвижда да е по 15,75 млрд куб. м газ годишно.

„Комерсант“ написа по-рано, че „Газпром“ може да прави доставки за България, Унгария, Сърбия и Словакия и компанията вече участва в процедура на запазване на нови тръбопроводни мощности в тези страни.

„Газпром“ планира да започне доставките в България и Сърбия през „Турски поток“ през 2020 г., за Унгария – през 2021 г. и за Словакия – през втората половина на 2022 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 + 9 =