Над 40 браншови организации и фирми внесоха във Върховния административен съд жалба срещу последните промени в Наредбата за касовите апарати. Инициативата е на Българската стопанска камара. Бизнесът атакува поправките в прословутата наредба по същество и заради начина, по който те бяха наложени.

Министерството на финансите и НАП изобщо не са отчели как новите изисквания за фискалните устройства и за софтуера за отчитане на продажбите ще се отразят на засегнатите – търговци, общопрактикуващи лекари, електронни магазини, туристически агенции, се посочва в жалбата. Наредбата налага допълнителни инвестиции, като Министерството на финансите и НАП забравят, че освен разходите за нов софтуер и фискално устройство се налагат още много други – за инсталиране и интеграция на софтуера, за обучение на персонала, за създаване на база данни. Затова има и голямо разминаване между калкулациите за необходимите разходи, направени от чиновниците, и изчисленията на фирмите от различните браншове. Затягайки контрола, НАП на практика получава достъп до огромни масиви от данни на клиентите на търговците на дребно. Нарушават се права на хора, които не са адресати на въпросната наредба, коментират жалбоподателите.

Според тях поредните промени в Наредба Н-18 ще принудят много фирми да прекратят дейността си. Особено потърпевши ще бъдат фирмите за онлайн търговия. Ще последва „емиграция“ на различни видове бизнес в други страни.

Държавата иска да натовари търговците с допълнителни разходи, но не си дава сметка, че в същото време ще загуби и приходи. Предвидените санкции са прекомерни – като запечатване на търговски обект за 30 дни, и могат да докарат до фалит всеки дребен бизнес, особено сезонния, твърдят още авторите на жалбата.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви