Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа разочарование от действията на българските власти във връзка с африканската чума по свинете.

„Точно този пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне такава ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал”, коментира Андрюкайтис пред БНР обявяването на бедствено положение заради епидемията от африканска чума по свинете в областите Плевен, Русе и Разград.

Еврокомисарят, член на Социалнодемократическата партия на Литва – бившите комунисти, сега част от ПЕС, настоява властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат във връзка с болестта:

„Тези три думи – „във всяка къща”, са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство”, предупреди Андрюкайтис.

Екип на Европейската комисия е в момента в България, за да оцени щетите и размерите на епидемията от африканска чума по свинете.

Междувременно първи случай на африканска чума по свинете беше отчетен в община Лом, област Монтана.

С оглед овладяване на ситуацията и предпазване от по-голямо разпространение на болестта в страната, започват незабавно действията по хуманно умъртвяване на всички заразени и контактни свине, включително такива в нерегистрирани обекти и обекти, които са без приложени мерки за биосигурност – лични стопанства в засегнатите населени места и 3 км зони около огнищата на болестта, информират от Българската агенция по безопасност на храните.

Сектор свиневъдство е под огромна заплаха, призна и министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, говорейки пред БНТ.

„Ние трябва със сигурност да спрем разпространението на африканската чума по свинете и да спасим един много добър сектор”, добави тя.

„От две седмици и на терен заедно с екипите на Българската агенция по безопасност на храните – ветеринарният орган в държавата, са професори и научни сътрудници на тема вирусология и те обясняват на хората какво е африканска чума по свинете и какво трябва да правим”, посочи Танева, но потвърди, че мерките са закъснели.

„Със сигурност е било по-добре да бъде направено по-рано. Ние нямаме друг вариант за изход освен много бързо да се организираме и на място да убедим всеки от служителите, които са част от екипите за провеждане на мерките, как трябва да ги направят”, подчерта министърът на земеделието.

„Един конкурентоспособен сектор като индустриалното свиневъдство, което задоволява близо 50% от местното потребление на свинско месо е поставено на риск за това, че всеки по веригата казва: „Това не засяга мен”, смята министърът.

Танева заяви, че стопаните на прасетата, които не са ги регистрирали, няма да получат средства. „По европейски регламент тези животни не подлежат на компенсация, Комисията не може да ги компенсира. Мислим как да подкрепим стопаните, но не е доход да гледаш една или две свине в домашния си двор”.

От ДПС пък призоваха спецчастите да се включат в отстрелването на дивите свине, за да бъде спряно разпространението на чумата.

„Тук трябва да направим като в Чехия, а не да откриваме топлата вода. Първо – чехите обявиха с ясен глас, че държавата ще избие всички прасета и ще обезщети всички стопани, без значение дали са регистрирани или не”, обясни заместник-председателят на парламентарната комисия по земеделие и депутат от ДПС Бюрхан Абазов.

Той определи като „самоубийство” позицията българското земеделско министерство да обезщети единствено регистрираните животновъди, защото според него нерегистрираните ще се опитат да скрият своите животни.

„Всички мерки, които взеха управляващите досега, са неадекватни, хаотични, закъснели и некоординирани. Институциите в България не сработиха в тази критична ситуация”, смята Абазов.

„Втората причина са дивите прасета в горите. При нас ангажимента да се намали популацията им го прехвърлихме да ловните дружинки. Те няма да я свършат тази работа. Как е направено в Чехия – спецчасти, елитен корпус, снайперисти, нощно виждане. Като във военно положение”, категоричен е Абазов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

10 + 15 =