Маратонът от мачове в първия ден на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 г. предложи много емоции на басейн „Парк Арена ОЗК” в Бургас. Големите разлики, които се получиха в първите резултати, още от старта на състезанието подсказаха кои ще са фаворитите с най-големи шансове да се докоснат до европейската титла.

Като най-драматичен може да се определи срещата между Грузия и Русия. Грузинците водеха в резултата с 9:5 в третата част, но в заключителния период атаките на руснаците бяха неудържими и те стопиха изоставането и спечелиха точка след равенството 9:9

За съжаление, нашият национален отбор претърпя поражение с 4:24 от силния тим на Гърция и днес ще търси реванш в двубоя с Турция.

Първото издание на шампионата за тази възраст, което е първо изобщо в света, бе открито официално от председателя на Българска федерация по водна топка Петър Петров, членът на Бюрото на Европейската лига по плувни спортове (LEN) Александър Шостар и зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян

… Благодаря на Европейската лига по плувни спортове, че ни предостави възможността да сме домакини на такова престижно състезание, на община Бургас не само за подкрепата, но и заради факта, че на практика е основен съорганизатор на първенството заедно с БФВТ, на управата на плувния комплекс „Парк Арена“, че ни предостави прекрасни възможности за провеждане на турнира. Огромната заслуга, за да дойде това Европейско първенство в България, е на община Бургас. Не само с построяването на този наистина впечатляващ плувен комплекс „Парк Арена“, но и с цялостната си политика към спорта, особено към спорта при подрастващите.

Надявам се домакинството на това ЕП да окаже силен стимул за популяризирането на водната топка в България, за издигане класата и майсторството на нашите ватерполисти…

Европа е континентът, където водната топка е най-силна. Затова бъдете сигурни – на това първенство ние ще наблюдаваме бъдещите най-добри играчи не само в Европа, но и в целия свят – защото тук са бъдещите световни и олимпийски шампиони… Обявявам първото европейско първенство по водна топка за 15-годишни играчи за открито”, каза в приветствието си Петър Петров.

Състав на националния отбор: Александър Раднев, Янис Христов, Георги Митев, Даниел Данов, Искрен Николов, Калин Цветков, Георги Велков, Ивайло Салпаров, Окан Рамадан, Румен Георгиев, Максим Бахчеванов, Никола Стоянов, Ивайло Йорданов, Филип Стоянов, Явор Янакиев.

Резултати от първия ден на ЕП:

Унгария – Словакия 20:6; Хърватия – Румъния 12:5; Сърбия – Словения 22:4; Испания – Турция 14:9; Черна гора – Беларус 19:7; Грузия – Русия 9:9; Гърция – БЪЛГАРИЯ 24:4; Италия – Холандия 13:7.

Програма за днес, 22 юли, понеделник:
9:00 ч. Беларус – Словения;
10:30 ч. Румъния – Словакия;
12:00 ч. Русия – Холандия;
13:30 ч. Италия – Грузия;
15:00 Унгария – Хърватия;
16:30 ч. Испания – Гърция;
19:00 БЪЛГАРИЯ – Турция;
20:30 Сърбия – Черна гора;

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви