Водата - неизвестни факт

Пиенето на вода е полезно за нас – това знаем всички, но колко от нас имат този навик? Предлагаме ви няколко интересни факти за водата, за които не сте подозирали, и които ще ви амбицират винаги да имате чаша или бутилка с вода около себе си.

Пиенето на вода повишава нашата енергия и премахва умората
Тъй като в по-голямата си част мозъкът ни е вода, пиенето на вода ни помага да мислим, да се съсредоточим и да бъдем по-бдителни! Ако смениш кафето с вода, това ще ти помогне да се пребориш с уморените очи и да имаш много по-свеж вид.

Пиенето на вода подпомага свалянето на килограми
Многобройни проучвания са установили връзката между пиенето на вода и свалянето на килограми. Тайната зад това? Водата намалява приема на храна (ако се пие преди хранене, чрез запълване на корема) и понижава глада, тъй като е естествено средство за подтискане на апетита. Освен това пиенето на вода подобрява метаболизма и съдържа 0 калории!

Водата премахва токсините от тялото
Пиенето на вода ни позволява да се отървем от токсините в тялото ни чрез отделяне на пот и уриниране, което намалява риска от инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците. Освен това H2O поддържа водния баланс на организма, регулира телесната температура и подпомага храносмилането.

Пиенето на вода подобрява структурата на кожата
Водата хидратира нашата кожа – поддържа я свежа, мека, блестяща и гладка. Премахва бръчките и е най-доброто средство срещу преждевременно стареене!

Водата подобрява имунната система
Научно доказано е, че хората, които пият повече вода, е по-малко вероятно да се разболеят. А кой не би искал да бъде здрав през по-голямата част от времето? Пиенето на големи количества вода помага в борбата срещу грип, рак и други заболявания като сърдечни пристъпи.

Водата формира голяма част от мускула

За да реагират добре на тренировки, мускулите трябва да работят оптимално. За тази цел е нужна добра хидратация. Много хора постоянно се намират в дехидратирано състояние и това затруднява техните тренировки. Концентрирай се върху пиенето на повече вода и ще забележиш колко гъвкаво става тялото ти.

Водата е естествено лекарство срещу главоболие
Последни изследвания показват, че пиенето на вода облекчава и предотвратява главоболие, мигрена и болки в гърба, които често са причинени от дехидратация.

Пиенето на вода повдига настроението
Когато тялото ни се чувства добре, ние се чувстваме страхотно и сме щастливи! Какво чакаш? Толкова е лесно!

Пиенето на вода спестява пари!
Водата е безплатна! Дори ако избереш филтрирана/дестилирана вода, тя е много по-евтина от много високозахарни и вредни напитки.

Водата има памет
Наред с безкрайните си полезни свойства, водата се предполага, че има и памет. Японският изследовател Масару Емото от години експериментира с вода, изложена на музика, на изговорено слово, на фотографии, на мисли и думи, написани на хартия и прикрепени към стъклен съд. По време на своята работа той е направил над 10000 фотографии, някои от които са публикувани в неговите книги „The Messages from Water“ 1, 2 и „Water knows the answer“.

Количеството вода, което трябва да се приема на ден, е индивидуално.

Сред препоръките от научни изследвания са най-вече около 8 чаши вода на ден, но най-важното е да слушаш своето тяло. За всеки килограм от телесното тегло трябва да приемаме между 30 и 40 мл вода. Например, ако тежите 60 кг, то ще имате нужда от 1.8 – 2.4 л течности дневно (60 х 30 мл = 1800 мл; 60 х 40 мл = 2400 мл).

Ако не харесваш чистия вкус на водата, можеш да добавиш резенче лимон, да изстискаш лайм, да сложиш няколко листенца мента или парченце краставица за вкус – или каквото ще те накара да пиеш повече вода.

Наздраве за доброто здраве!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви