В бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ е подредена изложба с произведения на деветима българи, посветили живота си на геометричната абстракция в изобразителното изкуство.

Тя ще остане в града ни до средата на август и се нарича „Ортогонал 18: Експорт 2“. Един от деветимата представени творци е бургазлията Георги Димитров, който е и куратор на изложбата. Останалите са Адриана Чернин, Георги Янакиев, Иван Шуманов, Красимира Стикар, Мария Чакърова, Николай Дюлгеров, Николай Петков и Петър Дочев

Всеки от изброените художници има странен, труден или тъжен живот, някои вече са изпили своята последна чаша абсент със Смъртта, но общото между тях е това, че никога не са се отказвали от своята страст към този необикновен и често недооценен жанр в изобразителното изкуство.

Недооценен у нас, но не и по света. Защото Николай Дюлгеров, например, напуска България тотално неразбран през 20-те години на миналия век, за да се превърне в един от най-авангардните творци на Италия и Европа, починал като почетен гражданин на Торино

Произведенията в представителната изложба „Ортогонал 18: Експорт 2“ пристигнаха в Бургас от Института за конструктивно изкуство и конкретна поезия в германския град Рехау. Следващата им спирка ще бъде Музеят на Вазарели в унгарската столица Будапеща.

Това е поредната абстрактна изложба, подредена от Георги Димитров и неговите съмишленици от Международния форум за безпредметно изкуство „Ортогонал“. Но в нея са събрани знакови произведения на някои от най-добрите български творци в това направление на изкуството, създадени в продължение на повече от 100 години. Те достойно могат да представят българската школа на различни места по света. Това е причината заглавието на изложбата да съдържа и думата „експорт“

В момента се сформират групите на детска работилница, която да запознае бургаските малчугани с геометричната абстракция. Ако проявявате интерес, обадете се на следния номер: 0888 240 869.

Откриването на „Ортогонал 18: Експорт 2“ се състоя преди броени дни при голям интерес. В галерията дойдоха популярни бургазлии от други сфери на изкуството, за да подкрепят Георги Димитров. Сред тях бяха кинотворците Камен Калев и Христо Димитров – Хиндо, музикантите Марияна Добрева от „Силует“ и Иван Петков – вокалист на групите „Соулкор“ и „Лек Сити Кейс“, много художници, сред които, разбира се, Георги Динев – директор на БХГ „Петко Задгорски“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви