Без успех е приключил започналият в края на март тримесечен сондаж за нефт и природен газ в дълбоките води на Черно море край Силистар, извършван от „Шел Интернешънъл Експлорейшън енд Дивелъпмънт Италия С.П.А.У, където 50 на сто държи „Шел“, 30% са на австралийската „Уудсайд Енерджи“, а останалият дял е на испанската „Респол“, проучваща у нас още един морски блок, но в северната част на териториалните ни води. Това става ясно от отчет за второто тримесечие на „Уудсайд“.

„В резервоарите, които ни интересуваха, бяха открити хидрокарбонати, но те не са подходящи за търговски цели. Сондажът е запечатан и изоставен, както беше планирано. Извършват се последващи проучвания за предприемане на бъдещи действия в блока“, се казва в отчета.

За третото тримесечие на 2019 г. обаче „Уудсайд“ не планира никакви дейности по сондажите, в които участва.

Сондажът в блока „Хан Кубрат“ (предишен „Силистар“) не бе предвиден в работната програма на дружеството, което сключи през февруари 2016 г. договор с правителството за проучване на терена.

След извършените триизмерни проучвания на морския терен от 6893 кв. км в края на 2017 и началото на 2018 г. обаче е решено да се инвестира в проучването, което струва между 50 млн. и 150 млн. долара, обясни в края на март Ян Декнател, главен директор Проучвателни дейности в Западно Черноморие в „Шел“ (Shell). Тогава той коментира, че дали в терена има находище на нефт и газ ще стане ясно чак след като се анализират данните от готвения сондаж. Това отнема между няколко месеца и години, според това дали първият кладенец е направен на правилното място и какви са пробите, обясни Декнател.

„Дори и сондажът да се окаже неуспешен, това не означава, че няма да направим втори или трети Ц за оценка на получените резултати“, каза при старта на сондажа той.

Тогава от „Шел“ коментираха, че в световен мащаб при проучването на неизследвани досега терени, какъвто е „Хан Кубрат“, шансът за откритие на въглеводороди е 1:5. От 6 до 10 години може да отнеме процесът между проучванията и започването на експлоатация и добив на суровина от потенциално находище, казаха тогава от компанията.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви