Интервю със Стела Димитрова, състезателка на клуб по водна топка „Черноморец”. Със своите 71 вкарани гола за сезон 2019, тя получи приза за голмайстор на държавното първенство за девойки до 17 години.

Стела Димитрова е родена на 17 юли 2004 г. в Бургас. С водна топка се занимава от пети клас, а първи стъпки в този мъжки спорт прави в „Черноморец” при старши треньора Петър Йонов. Именно на специалиста ватерполистката дължи огромните си успехи. Под негово ръководство Стела е носителка на общо 11 отличия от участия с отбора във възрастови групи – деца, девойки и жени. Стела Димитрова попадна и в полезрението на националните селекционери, като през миналата година тя и още две момичета от бургаския клуб станаха част от националния отбор на България за девойки до 19 г.

Как се чувстваш като гол майстор на първенството за девойки до 17 г.?
Аз лично не чувствам някаква промяна, може би съм изненадана, но и горда с това, което съм постигнала.

Вкарала си 71 гола. Попаденията от колко изиграни мача са?
Имахме 3 кръга, като на всеки кръг изигравахме по 5 мача т.е. общо 15 мача.

На какво се дължи този успех?
Успехът не е само мой, но и на отбора като цяло, както и на тренер Йонов.

Петър Йонов те е включил и в отбора жени на „Черноморец“, където играеш в основния състав. Правила ли си сметка колко попадения имаш в тазгодишното първенство, както и в турнира за Купа България?
Не съм се замисляла, целта ми никога не е била головете, а доброто представяне на отбора.

Кой беше най-тежкият мач за теб и момичетата през сезона?
Загубата с 1 гол от отбора на на „Арда“ Кърджали. Всички бяхме много ядосани, но това ни мотивира следващия път да бъдем по-подготвени и устремени към победата.

Какво си казвате в кръга преди традиционния поздрав, предхождащ началото на всяка среща?
Това е времето, в което взаимно се окуражаваме за предстоящия мач и се надъхваме за победа.

Водната топка като колективен спорт е сплав от различни характери. Как постигате синхрона във водата и приятелки ли сте извън нея?
Синхрон на тази възраст, в която се намираме е доста трудна цел за постигане, но се стремим да играем добре и да се представим на ниво.

Да, с момичетата сме приятелки, но и да не бяхме, това не би попречило на отборната игра.

Как разпускате след всеки турнир?
Даваме си ден два почивка и отново сме на басейна, готови за тренировка.

Ако не се лъжа, ти не попадна в националния отбор девойки до 17 г. за турнира в Солун. В същото време обаче показа „точен мерник“, изпревари с 20 гола третата и с 13 втората в гол майсторската листа за сезона /и двете са националки/. Има ли вероятност да бъдеш извикана в националния за европейското първенство във Волос през септември? Очакваш ли покана?
Да, не бях включена. Искрено се надявам да бъда извикана тази година, но това все пак е решение на треньора.

Разкажи как се запали по водната топка. Коя беше причината да дойдеш на басейна и да останеш толкова години тук?
Бях едно малко момиче в 3-ти клас , което искаше да тренира. В основното училище започнах СИП плуване при г-н Петър Йонов, след което се оказа, че той е треньор по водна топка, хареса ме и ме включи в клуба, 2 години по-късно вече играех в титулярния състав на отбора.

Какво са за теб водната топка и „Черноморец“?
Водната топка е неизбежна част от моето ежедневие, начин да се отпусна и са бъда себе си. Водната топка ме учи да бъда дисциплинирана, упорита и концентрирана.

„Черноморец“ е моят отбор и моето второ семейство.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви