Спортните комплекси в града – Лазур и Черноморец, се намират в плачевно състояние, констатират съветници от НФСБ. Поради тази причина, а и за развитието на местна и международна спортна дейност в Бургас,

съветниците предлагат спешно да се предприемат действия по отчуждаване и придобиване в собственост от община Бургас на СК „Лазур“ и СК „Черноморец“.

Правно основание за искането им дава разпоредба в Закона за физическото възпитание и спорта, според която „всяка община следва да оказва съдействие за организирането на спортни мероприятия на територията й“.

Конкретните им предложения в тази насока са няколко, като всички трябва да бъдат изпълнени в срок до края на настоящата година.

Преди всичко от НФСБ настояват кметът на община Бургас да извърши всички необходими правни и фактически действия по изготвяне на нова пазарна и данъчна оценка на двата обекта.

Този в Лазур е с обща площ от 50 260 кв. м., като самият стадион заема 31 600 00 кв.м. Спортният комплекс включва не само оборудване и съоръжения към него, но в това число и паркинг, без изградените в имота спортна зала с площ от 2 062.00 кв.м и спортна площадка със съблекалня, с площ от 244.00 кв.м. Комплексът е оценен на 22 милиона и 500 000 лв.

Спортен комплекс „Черноморец“ в кв. „Акациите“ е с площ от 140 000 кв. м, ведно с изградените там сгради. Той е на стойност 25 004 360 лева.

От НФСБ предлагат кметът да извърши всички необходими правни и фактически действия по отчуждаване на имотите за задоволяване на належащи нужди на общината, които не могат да бъдат задоволени по друг начин; както и действия за прихващане от обезщетенията за отчуждаване на имотите на задълженията към Община Бургас.

След приключване на отчуждителните процедури за имотите кметът също така издаде актове за публична общинска собственост.

Казусът се очертава доста сложен. Очаква се решението на общинските съветници.

 

В подкрепа на искането вече се обявиха „Клуб на привържениците на Нефтохимик“ и инициативен комитет „Върнете стадион Лазур на Бургас“. Под наслов „Да върнем футбола в Бургас!“, тази събота от 19.00 ч. пред сградата на общината те организират импровизирана футболна среща с деца и възрастни. Ще има вратички и разчертан терен, ще има музика и песни.

„Нека заедно да покажем какво беше и какво може да бъде, когато има стадиони – и настоящи и бъдещи! Какво е футболен празник, какво е футболна магия! Да се забавляваме заедно!“, заявяват организаторите.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви