Круизни кораби на кея ще приютяват туристите по време на Олимпийските игри в Токио през лятото на 2020 г., съобщават Франс прес и френският вестник Le Figaro.

Пътническите агенции проявяват въображение, за да предотвратят възможността посетителите да останат без подслон. Строителни кранове опасват японската столица и предвещават появата на многобройни хотели, но въпреки имотната треска експерти предупреждават, че по време на Олимпийските игри може да има недостиг от 14 хил. стаи.

Поради това някои туристически агенции са решили да настанят туристите на кораби, закотвени край пристанището на Токио или съседни пристанища.

JTB, която е най-голямата туристическа агенция в Япония, е резервирала за периода на Олимпиадата круизния кораб Sun Princess, който предлага 1011 каюти и обещава луксозен престой с джакузи и киносалон на борда, но цената не е никак малка. Две нощувки в стая с балкон излизат 200 хил. йени (1650 евро). Предложението включва и билети за футболен мач. Две нощувки в просторна каюта с площ от 50 кв. м струват 724 хил. йени (близо 6 хил. евро), като цената включва и билети за бейзболен мач.

Недостиг на стаи на сушата

„Въпреки че не можем да посочим конкретни цифри, получихме отлична реакция от клиентите ни“, уверява Минору Куге, отговарящ за проекта Токио-2020 в JTB. Според него има търсене, защото от една страна съществува „недостиг на стаи на сушата по време на игрите“, а също и заради специалната атмосфера при подобен престой. Той посочва „усещането за единство“, което ще събере пасажерите, пристигнали специално за Олимпийските игри.

Град Кавасаки, западно от Токийския залив, също предвижда да използва кораб, Explorer Dream, докато на изток, в град Чиба, се обсъждат други проекти. „Не е сигурно, че корабите-хотели в Токийския залив ще могат да запълнят недостига от стаи“, според доклад от октомври 2018 г. на института „Мизухо“. На този етап е трудно да се предвиди и точният брой на туристите, които ще отседнат в Токио.

След Олимпийските игри корабите може да се превърнат в оригинално решение на жилищния проблем при специални случаи или дори да осигуряват подслон на хора, които са напуснали дома си по време на природни бедствия. „Това може би е вариант за градове в провинцията, които искат да приемат международни конгреси или други големи събития, но не разполагат с достатъчно жилища“, коментира Йошими Таджима, представител на JTB.

investor.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви