Осем дни Бургас ще се превърне в европейски център на водната топка. От 21 до 28 юли отбори от 16 държави ще спорят за медалите от Европейското първенство за юноши до 15 г. На басейна красавец „Парк Арена ОЗК” пристигат най-силните състави на Стария континент в тази възраст, а зрителите ще видят бъдещето на водната топка в този мъжки спорт.

Както по-рано писа BurgasNews.com, Бургас бе избран за домакин на Евро 2019 благодарение на басейн „Парк Арена ОЗК”, който е на световно ниво. Любопитен факт е, че осем държави са били кандидати за домакин, като най-голяма е била конкуренцията с Турция и Словакия. Но България печели с лекота европейското. Марко Бари поясни, че от Европейската федерация по плувни спортове – LEN, са направили лесен избор и без дори да се замислят се спират на Бургас заради информацията, която вече са имали за новия плувен комплекс.

Подробности около домакинството и организацията на грандиозното спортно събитие дадоха кметът на Община Бургас и председател на Организационния комитет на Евро 2019 Димитър Николов, Александър Состар – член на Бюрото на LEN, Марко Бири – мениджъра на Европейската федерация по плувни спортове ЛЕН и председател на Европейската федерация по водна топка, Андрей Константинов – представител на Българската федерация по водна топка, член на Техническия комитет по водна топка към ЛЕН и член на организационния комитет, Петър Петров – председател на БФВТ и Никола Нанов – генерален секретар на БФВТ и международен съдия.

Всички те бяха единодушни, че с домакинството Бургас връща страната ни на световната карта във водната топка.

„Горди сме,че Бургас е домакин на това изключително престижно състезание – Европейско първенство по водна топка за юноши до 15 г. Това е една възможност България, Бургас, да покажат своя потенциал, да върнем авторитета на водната топка в страната. Това ще даде стимул на всички наши млади състезатели за развитие. Успехите и победите са възможни, когато има подходяща инфраструктура, добри треньори, добра организация и добре работеща федерация, в лицето на председателя на федерацията Петър Петров”, каза Димитър Николов.

„Със сигурност това Европейско първенство ще остане в историята на водната топка с това, че е първото по рода си за тази възраст – U15. Искам да изкажа огромната благодарност на г-н Николов и на община Бургас, от които получихме пълна подкрепа по всички начини. Организацията на първенството е сложен процес, с много изисквания и без помощта на община Бургас, не бихме се справили. Басейнът е на световно равнище, което ни позволява да правим състезания от всякакъв характер, дори световно. За нас, това е предизвикателство, че България може да организира и да прави състезания от такъв ранг, и също така да върнем интереса към водната топка и да възстановим имиджа на страната ни в този спорт, който е в забрава повече от 30 години. Основната идея на БФВТ е да популяризираме спорта водна топка в България, да се опитаме да привлечем колкото се може повече деца и да възпитаваме отборен дух в поколенията”, каза от своя страна Петър Петров.

„България се завръща в семейството на водната топка. На това европейско ще видим бъдещето на водната топка не само в Европа, но и в света”, каза Состар. Членът на Бюрото на LEN връчи на кмета Димитър Николов почетен плакет /на първата снимка/, който ще бъде изложен на видно място в „Парк Арена ОЗК”, обеща Николов.

„Нашата мисия е да привличаме повече млади хора при басейните да спортуват и тренират и това, което се случва в Бургас е правилният път към целта ”, допълни Марко Бири.

Община Бургас е осигурила всички необходими условия за провеждането на Евро 2019, както и високоскоростен интернет, който ще позволи двубоите да се излъчват на живо в сайта на LEN.

На „Парк Арена ОЗК” ще се изиграят 48 мача между 21 и 28 юли. 16-те отбора, стигнали до финалите на европейското първенство, са: Словения, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Италия, Унгария, Испания, Гърция, Русия, Словакия, Холандия Румъния, Турция, Грузия, Беларус и България. Нашите национали са в група с Испания, Гърция и Турция, а срещите им от груповата фаза са планирани от 19:00 часа в неделя, понеделник и вторник. Официалното откриване е в неделя от 18:30 часа. Първата среща от първенството стартира в неделя от 9:00 часа, а съперници са съставите на Унгария и Словакия.

Входът е свободен!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви