Обявяват се 20-километрови зони около огнищата, обявени от БАБХ. Такива ще има също около промишлените свинекомплекси в страната и около базите за интензивно развъждане на дивеч.

Там ще бъде заличена популацията на дива свиня задължително, каза Георги Костов, съветник на земеделския министър Десислава Танева на брифинг в МЗХГ. За да се намали популацията на дива свиня в страната, на среща на ресорния министър с представители на ловно-рибарските организации са набелязани необходимите мерки.

„В зоните около огнищата ще се проведе интензивен санитарен отстрел само от служители по горите и на други ведомства, които бъдат посочени. Няма да се допуска санитарен лов от ловните сдружения и дружинки“, уточни Костов. В другите две 20-километрови зони ще се допусне отстрел на диви свине срещу заплащане от 150 лв. на всяка отстреляна дива свиня. „Основно разчитаме на организираните ловци и на горските служители. Транспортирането и загробването на отстреляните диви свине ще се поемат от държавните горски стопанства. Няма да се ползва тяхното месо“, допълни съветникът. В останалите части на страната ще се провежда интензивен индивидуален отстрел. Там ще бъде разрешено ползването на месото, след като излязат пробите за АЧС. А ловците ще получават по 50 лв.

„Взето е решение държавните горски предприятия в районите с промишлени свинекомплекси да осигурят в 3-километровата зона постоянни, предпазни електропастири, с което ще се ограничи движението при влизане и излизане в тази зона“, обясниха от земеделското министерство.

Ще се ограничи и влизането на хора и извършването на всякакъв вид дейност в горите в 10-километровата зона около огнищата. „Това означава, че всички гъбари, билкари, туристи ще бъдат ограничени да влизат в тази зона. Няма да се извършва и дърводобив. Абсолютно всички трябва да бъдат спокойни по отношение на обезпечаването на местното население с дърва за огрев. Ако не се добиват на дадено място, ще бъдат доставени от другаде без промяна на цените“, увери експертът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви