LADA Vesta на метан и бензин

„АВТОВАЗ“ пристъпи към производството на двугоривния вариант на LADA Vesta – CNG. Това става за пръв път в историята на марката – дилърите получават и автомобил със серийно монтирана газова уредба, работеща на сгъстен природен газ.

LADA Vesta CNG може да ползва като гориво бензин и метан. Последният е най-безопасното, екологично и евтино гориво. Използването му увеличава ресурса на мотора и намалява разходите на собственика за гориво цели три пъти. Освен това метанът в случай на пропускане се разсейва ефективно в атмосферата, осигурявайки висока пожарна безопасност за разлика от пропан-бутана, който се събира в мястото на изтичането и е взривоопасен.

При разработката на LADA Vesta CNG особено внимание е отделено на безопасността.

Съвременният металокомпозитен газов балон има вграден предпазител и скоростен клапан, изключващи възможността за разкъсване на балона, както и неконтролируемо изпускане на газ при повреда на газовата магистрала. Балонът е с обем 90 л, разчетен е за 18 кубически метра газ, разположен е в багажника на колата зад гърба на задната седалка. Благодарение на големия обем на багажника – 480 литра, монтирането на газовото оборудване минимално влияе върху практичността на автомобила.

Напълно зареден автомобил минава 1000 км без дозареждане. Когато балонът се изпразни, машината автоматично минава на бензин. Възможно е и принудителна да се извърши същата операция с помощта на специален превключвател газ/бензин.

Първите автомобили LADA Vesta CNG, които вече са произведени през май, най-скоро ще постъпят за тестове при потенциални корпоративни клиенти. За пускането на новия вариант на автомобила при дилърите ще бъде съобщено допълнително.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

12 + fourteen =