Навършват се 7 години от атентата на летище Бургас, при който загинаха 6 души и 35 други пострадаха. Терористичният акт стана на 18 юли 2012 година в 17.23 часа.

В атентата са убити шест души: българин – шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години, семеен с 11-годишно дете от село Юруково, петима израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентаторът. Ранени бяха 35 души – 4-ма много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени. Една от по-леко ранените е българка – служителка на туристическата фирма „Ортана“, посрещала израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32-ма бяха върнати незабавно в Израел със специален самолет и то без да са надлежно разпитани от българските власти.

Годишнината ще бъде отбелязана с панихида от 17.00 ч. на мемориалния паметник, за която с полет от Тел Авив се очаква да пристигнат близки на загиналите.

Атентаторите са разкрити. Обвиняеми по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хаджи Хасан, които са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол, но местонахождението им остава все още неизвестно.

Те са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

През м. май тази година отложиха делото за атентата на летището заради неявяване на свидетели от Румъния.

Делото започна по същество през януари 2018 г. Преди това няколко пъти съдебният процес претърпя фалстарт. Първото заседание по него беше насрочено още през септември 2016 г., а още през юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд.

Материалите по делото са 80 тома. Свидетелите са около 170 души, експертизите – около 100.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 + eight =