Цанко Цанков записа името си в историята на спорта след като успешно преплува акваторията на Бургаския залив.

Силна умора и удовлетворение от дългия и труден маратон бележат края на почти 45-километровото плуване. Стартът на предизвикателството беше даден точно в 6.20 ч. в сряда от най-северната част на Бургаския залив – нос Емине.

Краят на маратона беше отчетен точно в 20.44 ч. в най-южната точка на залива – Маслен нос.

Представители на институции, журналисти, спортисти и приятели посрещнаха Цанко Цанков на кея пред резиденция „Перла“.

Общото време за преплуване на залива беше 14 часа, 24 минути и 34 секунди. Успехът на плувеца Цанко Цанков е успех не само за самия състезател, а за Бургас и България.

Цанко демонстрира технически много добър кроул, който му помогна да превъзмогне всяка сполетяла го трудност по време изминаването на рекордната дистанция. На заден план не трябва да остават отличната му физическа подготовка и психическа устойчивост.

Община Бургас благодари на концесионера на плаж „Перла“ за оказаното съдействие при посрещането на плувеца.

Това е най-дългото плуване в историята на този тип спортове в България. Амбицията на Цанко е да постави подобен рекорд и в международни води. Община Бургас се гордее с постиженията на своя съгражданин и му пожелава успех в следващи начинания.

Самото преплуване беше извършено в съответствие с правилата на FINA (Световната плувна Федерация) и на LEN (Европейската плувна лига).

Разстоянието на този маратон в открити води от 44 км и 702 метра.

По този начин бургазлията Цанко Цанков се превърна в българина, преплувал най-дълго разстояние в открити води! Така той подобрява с почти 11 километра рекорда на Петър Стойчев, който преди 12 години преплува 34,43 километра, за да прекоси Ламанша.

За безопасността на плувеца по време на плуването се грижиха служители на Морска администрация, Гранична полиция и Военноморска база – Бургас. По време на плуването Цанко Цанков бе съпровождан от катера „Надежда“ заедно с още един плавателен съд.

Цанков е многократен национален шампион и рекордьор, двукратен сребърен медалист от световно първенство по плуване за ветерани, сертифициран майстор на спорта в много дисциплини, печелил е маратона „Света Анастасия-Моста“. Той се нарежда под номер 3 във вечната българска ранглиста на 100 метра съчетано плуване. Пред него са само Михаил Александров и Антъни Иванов.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

8 − 6 =