Общината няма да чака Митко Събев, строи си нов стадион. Той ще бъде построен в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“. Днес за първи път проектът беше представен пред Постоянната комисия по спорт към ОбС.

Построяването на нов стадион е най-уместната стъпка към този момент, вместо отчуждаване на „Черноморец” и „Лазур” – действие, което може да се проточи с години. Вариантът бе подкрепен от членовете на спортната комисия и от група фенове на „Нефтохимик”, които присъстваха на заседанието.

Разяснения около проекта дадоха неговият автор – арх. Веселина Илиева и проектантът арх. Емил Бурулянов.

Стадионът е изготвен спрямо всички възможни нормативи и отговаря на изискванията за категория 2, съгласно наредбата на УЕФА от 1 май 2010 г. по задание, което е изпълнено. По тази категория минимумът изискуем брой седящи места е 1500. Но броят е увеличен максимално и съобразен със строежа върху терена, който е много сложен и заблатен.

Към стадиона са предвидени много други зали, които при одобрената ценова рамка, ще превърнат съоръжението в едно от най-модерните и атрактивни в страната.

„В проекта са предвидени 4 350 седящи места, разпределени по следния начин: в сектор „А”, където е ВИП ложата, има 1720 места, в сектор „В” – 2030 места и сектор „С” – 600 места за гостуващи фенове. Допълнително тук може да се надгражда за още седалки”, поясни Бурулянов.

„По проект теренът е 105/68 м с естествено тревно покритие, отделно има тренировъчно игрище с размери 95/55 м, който се дели на три игрища за детски турнири – 55/31 м с изкуствена трева. Към него има 150 места за публика.

Предвидени са паркинги за 310 автомобила, четири автобуса, 31 места за хора с увреждания, 31 за електромобили, велостоянки.

Трибуната в зона „А”, на ниво терен, разполага с три входа за зрители, санитарни възли, търговски обекти – преместваеми на двата входа, среден главен вход за вип посетители и инвалиди, зала за пресконференции с 35 места, стаи за медии, за съдии, спортна администрация, обслужващ персонал и т.н., спортна зала за състезатели, зони за рехабилитация, СПА зона с басейн. На второ ниво са предвидени четири коментаторски кабини, едно тв студио, ВИП зона с 40 места, зона за инвалиди, централен сектор за журналисти с маси.

На трибуна „В” са проектирани санитарни помещения за гостуващия отбор и общо за стадиона, съществуват помещения за съблекални. Трибуната е разположена по ската, тук са местата на гостуващите отбори и има предпазна ограда и отделен достъп за влизане на гостуващите отбори. В зона „Д” ще има вертикално озеленяване и може да се монтира светлинно табло”, разкри подробности за проекта арх. Бурулянов.

Теренът, върху който трябва да се построи стадионът, е силно заблатен и ще се наложи да бъде заравняван, а основата усилвана. Тези дейности са предвидени в бюджета, отпуснат за строително-монтажните дейности за стадиона. Към целия проект е предвидено изграждането на улична инфраструктура.

До средата на септември т. г. всички детайли около проекта трябва да бъдат изчистени и той да придобие завършен вид. След това предстои да бъде обявен конкурсът за избор на фирма, която да изгради новия стадион, каза арх. Илиева.

Според Иво Събев, фен на „Нефтохимик”, градът ни няма нужда от три стадиона. Той даде пример с няколко гранда в света, които играят на едно съоръжение. „Трябва да се стремим Бургас да има един стадион и по възможност този, който е в по-добро състояние към момента, да бъде поддържан. Ние ще помогнем и ще работим с вас за постигането на една цел – да имаме силен спорт. Защото ние сме привърженици не само на футбола, но и на волейбола и на много други спортове”.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Прекрасно, но това изглежда като едно добро тренировъчно игрище с 4350 места.
    Това не е футболен стадион.
    Дано има възможност за проектно надграждане.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви