Дни преди старта на Европейското първенство по водна топка за юноши до 15 г. националният отбор на България е в края на заключителния етап от подготовката си.
Ватерполистите водят подготовка в Бургас от 11 юли на басейн „Флора” под ръководството на главния треньор Тома Томов, старши треньора Ангел Бенински и помощника Найден Найденов.

Общо 16 отбора от Стария континент, разделени по четири в група – Унгария, Словакия, Хърватия, Румъния, Италия, Грузия, Холандия, Русия, Сърбия, Черна гора, Словения, Беларус, Гърция, Турция, Испания и България ще се срещнат на уникалния „Парк Арена ОЗК” от 21 до 28 юли.

„Виждаме къде сме, реалисти сме, пътувам много в чужбина и виждам на какво ниво е нашата водна топка, но дай, Боже да успеем,” сподели пред сайта BurgasNews.com Найденов.

„Все още нямаме визия, защото сме изпаднали като спорт. Като цяло сме доста изостанали и в момента се мъчим да възобновим, възродим нашия прекрасен мъжки спорт. Смятам, че момчетата ще играят доста надъхано, доста мъжки. Имаме шанс за победа над турците. Срещнахме се веднъж с тях в Грузия, в Тбилиси. Победиха ни с три гола в последната част, което говори, че не са непобедим отбор”, е мнението на Найденов.

България е в група „В” заедно с отборите на Гърция, Турция и Испания.

Унгария, Словакия, Хърватия и Румъния са в група „А”, в поток „С” са Италия, Грузия, Холандия, Русия, а в „D” – Сърбия, Черна гора, Словения, Беларус. От преките съперници предварителни впечатления нашите имат единствено от тима на Турция, който според Найденов не е непреодолим.

„Това е европейско първенство и няма лека група. Тук са 16-те най-добри отбора на Европа, успели да се класират. Не мога да кажа на какво ниво са, защото никой отбор не е успял да разузнае другия поради това, че за първи път в историята на водната топка се прави европейско първенство за 15-годишни. Единствено имаме наблюдения на отборите, които успяхме да видим в Тбилиси. Това са Турция, Грузия – много сериозен отбор, Сърбия – няма нужда от коментар и т.н.”

Освен възраждането и връщането на водната топка на място, което България е заемала преди години в световен и европейски мащаб, другата основна цел пред ръководството на БФВодна топка е до следващите два олимпийски цикъла този спорт да се върне в осмицата на Европейското, както и в десетката на световното. Разбира се това е дълъг процес и няма да стане за 3-4 години.

„Иска се много работа, правилна подготовка на младите 11-13-годишни състезатели и много по-ранното им обхващане. Базите са от голямо значение, във всеки един град има проблеми с базите и смятам, че тук ние отстъпваме много”, каза Найденов.

Той посочи като добър пример за родната водна топка привличането на сръбски треньор в „Черноморец”.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × one =