Има заподозрян за хакерските атаки срещу НАП и той е бил задържан вчера следобед. Това стана ясно от думите на Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

Задържаният е служител на компания за киберсигурност, а в служебните му задължения са т. нар. на „бял хакер“ – тества системите за сигурност. Конфискувани са два лаптопа от домашния му адрес и един служебен компютър – вътре са открити данни, които го свързват с деянието.

Малко по-късно пред bTV Явор Колев заяви, че задържаният е 20-годишен. По думите му мъжът не е бил изненадан когато е задържан на работното си място. Това не било нещо, което прави за първи път според Колев.

Започва и проверка на информационните системи на всички държавни институции, след хакерската атака срещу НАП. Проверката беше разпоредена от премиера Бойко Борисов. Анализ показа, че атаката е от чужбина, преди около 20 дни.

„Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки ”, съобщи Колев

Службите са иззели доказателства – лаптоп от работното му място, два – от офиса му, един стационарен компютър, на които се съдържат данни, сочещи за неговата съпричастност.

„С голяма вероятност можем да кажем, че сме установили заподозрян, съпричастен с тази атака”, заяви Колев

Той обясни, че се проверяват всички версии относно хакерската атака срещу НАП. Колев отрече арестуваният да е руски гражданин, женен за българка, както се твърди в писмата до медиите.

„МВР разполага с огромен ресурс, със специалист – психолози, IT-специалисти, разполагаме с опитните служители на „Киберпрестъпност”, всички възможности са мобилизирани. Разследването продължава”, заяви Колев пред „Нова тв“

Според разследващите мотивът за извършването на атаката може да е хакерът да докаже възможностите си.

Комисията за защита на личните данни започва проверка на приходната агенция, която е заплашена от глоба – до 20 млн. евр

Властта обяви, че като автори на атаката се подозират проруски хакери. Източените от НАП данни са разпределени в 57 папки. Те съдържат огромен брой имена на хора и фирми, ЕГН-та, адреси, банкови сметки и суми, отнасящи се за ДДС и други данъци, акцизи, осигуровки и глоби.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви