Слънчев бряг вече не е Меката на бандитите, пише вестник „Монитор“. Най-големият морски курорт, който се славеше от години като гнездо на всякакви престъпници, този сезон е спокоен. От началото на лятото се наблюдава рязък спад на престъпността.

Докато в други години всеки ден в полицията се жалваха поне дузина туристи, това лято сигналите се броят на пръсти, казват униформени. До момента в курорта има регистрирани не повече от 50 – 60 дребни престъпления, предимно кражби, и то на оставени без надзор чанти и вещи

„Става въпрос за кражби на телефони, фотоапарати, видеокамери и портфейли. Джебчийските кражби са много малко, а кражби от хотелски стаи почти няма. В повечето случаи туристите признават, че са оставили някъде вещите си или са ги забравили, а когато се върнали да ги потърсят, те липсвали“, коментираха ченгета, работещи на терен в Слънчев бряг.

Има и много куриозни случаи, в които се оказва, че всъщност кражба няма, а „окрадените“ просто са прекалили с алкохола и нямат спомен къде са си оставили чантите или парите

„Имахме съвсем наскоро такъв случай с английски турист. Дойде човекът и пусна жалба, че бил обран, докато лежал на плажа. Откраднали му чантата, хавлията, даже и ключовете от хотелската стая. Колегите тръгнаха по плажа, обикаляха там, където е бил, разпитваха свидетели. В късния следобед, когато туристите напуснаха плажната ивица, се оказа, че хавлията, чантата и всичко останало си стои на пясъка. Намерихме всички вещи. Англичанинът отскочил до близкото заведение, почерпил се, после се преместил на друго и всъщност забравил къде си е оставил хавлията и вещите“, разказа криминалист.

От началото на сезона в курорта са засечени само два грабежа на златни синджири от туристки от чужбина. И двамата извършители са заловени почти на място. Единият обирджия е дребен бандит от Хасково, а вторият – криминално проявен от Сливен. Към момента няма дори и жалби от таксиметрови шофьори за надути сметки, отчитат униформени

Зловещият „балконинг“ също отсъства от криминалните сводки. За щастие от началото на сезона до момента няма нито един скочил от хотелската си тераса. Липсват и жалби на обрани от проститутки, които други години бяха ежедневие. Дори и изтърканите джебчийски кражби са намалели драстично.

„Сезонът по Черноморието започна спокойно, по-добре от миналия по отношение на криминогенната обстановка. Подготвили сме се, отчитаме по-малко престъпления. Мерките дават резултат. Но ако се наложи, имаме готовност и за промяна на организацията“, заяви шефът на Областната дирекция на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

По неофициални данни престъпността в региона е спаднала с близо 20% в сравнение със същия период на миналата година. Спокойната обстановка е резултат на дългогодишна работа по всички възможни фронтове, смятат униформените. Целият курорт Слънчев бряг е опасан от край до край с видеокамери, а полицаи на велосипеди настигат за секунди крадците и обирджиите.

За спада на престъпността голяма роля играят и охранителните мерки, които бяха въведени по трите плажни ивици. Всички са осветени с мощни лампи и нощем ивицата е светла като ден. На всички плажове концесионерите са назначили и денонощна жива охрана.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

19 − nine =