Франция създава национални космически сили. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от „Спутник“. Той направи изявлението ден преди Националния празник на страната.

Очаква се новата космическа инициатива да помогне на страната по-добре да гарантира безопасността на своите спътници. Точният размер на инвестициите обаче все още не е определен

Преди това френският министър на отбраната Флоранс Парли заяви, че Париж възнамерява да похарчи 3,6 милиарда евро за подновяване на военните си сателити.

По-рано тази година, Жан-Ив Льо Гал, президент на Националния център за космически изследвания разкри, че развитието на космическата индустрия е приоритет на Франция и че организацията очаква Макрон да направи стратегическо решение за формиране на „космическа сила“ на страната

Макрон разкри по-рано новата ядрена подводница от клас „Баракуда“ – стелт програмата е на стойност 9 милиарда евро, като Париж твърди, че е от ключово значение за запазване на военноморското си присъствие за десетилетия напред.

Франция очаква клас „Баракуда“ да остане в експлоатация най-малко до 2060 година. През ноември Макрон също така предложи Европейският съюз да има „истинска европейска армия“, която да бъде независима от САЩ и да може да защитава Европа.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви