Германският автомобилен концерн Volkswagen планира да изгради завод в Турция, съобщава Ройтерс, като цитира немско издание, което се позовава на свои източници.

Според списание Automobilwoche Управителният съвет на концерна е взел решение заводът да бъде построен близо до град Измир. Той ще бъде от типа multi-brand, като една от марките, произвеждани в него, ще бъде Skoda.

От централата на Volkswagen все още не са коментирали официално новината.

През април чешкият вестник Hospodarske Noviny съобщи, че „Шкода“ избира между България и Турция за местоположението на завода, припомня Ройтерс.

Според предварителните оценки директната капиталова инвестиция ще е над 1,4 милиарда евро. Очаква се да бъдат създадени между 4000 и 5000 работни места.

Загубата може да се определи като очаквана. В първоначалната листа, разглеждана от концерна във Волфсбург, бяха Унгария и Полша, които отпаднаха поради по-високите разходи за заплати. Останаха Румъния, Сърбия, България, Македония и Турция, като впоследствие изборът се стесни до София или Анкара.

През юни точно Automobilwoche писа, че София е фаворит в състезанието, като опроверга други публикации, които прогнозираха, че ще спечели Турция.

На фона на очакваната гигантска инвестиция и на хилядите нови работни места южната ни съседка изрази готовност да участва в изграждането на завода и по този начин да поеме част от финансовата тежест на инвестицията.

Плюс за България бе, че е член на ЕС, което предполага „известна правна сигурност“ по думи на мениджър от компанията във Волфсбург, публикувани в средата на юни.
Турция обаче е самостоятелен пазар (80 милиона младо население) и има дълги традиции в автомобилостроенето.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three + 20 =