В деня на 28-годишнина от приемането на новата Конституция на България парламентът се разпусна поради липса на кворум.

Днес не сме пример за подражание, заяви от трибуната председателят на парламента Цвета Караянчева, която изчете декларация за годишнината на Конституцията и накрая поздрави народните избраници с празника.

Депутатите трябваше да обсъдят на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се предлага отмяната на машинното гласуване за местните избори.

При три опита за регистрация парламентът не успя да събере кворум, за да започне заседание. При първите два опита депутатите в залата бяха 115 при необходими 121, при третия – 120.

В зала не се регистрираха парламентаристите на БСП и ДПС, които са против изменението на Изборния кодекс.

„Ще се справим следващата седмица. Надявам се, че колегите ще осъзнаят, че трябва да се говори с аргументи, а не с подли номера“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Законопроектът е внесен от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“, а в него се предвижда машинно гласуване да се провежда единствено в изборите за президент и Европейски парламент. Аргументите им са, че изборите с многомандатни избирателни райони са значително по-сложни, а това налага по-различни бюлетини, както и по-сложен софтуер.

Вносителите се позовават и на доклада на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, според който машинното гласуване е неоправдано скъпо. Тогава такова се проведе в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на местния вот на есен те да бъдат увеличени на 6 000.

Според БСП, отмяната на машинното гласуване от ГЕРБ е поредна пречка пред свободния вот да няма обективни резултати.

ДПС настоява за машинно гласуване и е твърдо против отмяната му. „Заради ръчното броене в СИК-овете”, посочи Йордан Цонев. „Ние от ДПС искаме да няма броене в секционните комисии от човешка ръчичка”, заяви по време на дебатите в правната комисия..