Проектът за изграждане на депо за опасни отпадъци в Атия се прави по стандарти, които предполагат, че няма риск за здравето на хората. Това каза за BurgasNews Иван Иванов, директор на Дирекция „Централно координационно звено“ към Министерски съвет. Той е и ръководител от българска страна на Българо-швейцарска програма за сътрудничество, именно по която се финансира изграждането на депото.

„Институциите сме длъжници на хората заради липсата на комуникация. Ще направя всичко по силите си в рамките на две седмици да има официална реакция от страна на Министерството, че няма никаква опасност за живота на жителите на Атия. Разбирам реакцията им. Дори аз, ако бях на тяхно място и чуя, че ще се изгражда нещо, бих реагирал по същия начин. На всяка цена ще изпратим наши експерти, които да се срещнат с хората“, допълни още Иванов

На въпрос дали има опасност проектът да бъде спрян, Иванов отговори следното: В такива ситуации, когато липсва добра комуникация, това не е добра индикация за начина, по който институциите си вършат работата. Не вярвам да има повече недоверие, всичко е въпрос на добра комуникация. Понякога решението е много просто – трябва някой да излезе да и обясни на хората всичко необходимо.

Припомняме, че жителите на Атия се разбунтуваха срещу изграждането на център за разделно събиране и съхраняване на опасни отпадъци на метри от последните къщи в селото. Там трябва да се събират битови отпадъци, като лакове, бои, лепила, домакински препарати и химикали, фармацевтични продукти, живак и живакосъдържащи отпадъци, негодни за употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо оборудване и отработени масла.

Преди две седмици представители на община Созопол опитаха да запознаят по-подробно хората с проекта. Напрежението на няколко пъти ескалира, като недоволните жители на Атия поискаха обяснение защо не са били предупредени за изграждането на центъра. Те поискаха да бъде направено обществено обсъждане или референдум по темата, както и нова оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

5 × 4 =