Силвано Пранди е получил вот на доверие от ръководството на Българската федерация по волейбол. Още по време на Лигата на нациите срещу Професора се е надигнал тих бунт, пише „Тема спорт“.

Сформирала се е група от волейболисти, които са останали недоволни от методологията на италианеца, начина му на ръководене на мачовете, както и виждането му за самата игра. 71-годишният специалист, който бе подкрепен от почти всички волейболисти преди старта на Лигата, впоследствие е загубил доверие у част от тях.

Стигнало се е дотам, че въпросната група е поискала среща с представители на Управителния съвет на централата. Те са настоявали Пранди да бъде освободен след края на комерсиалния турнир, за да може да бъде назначен български треньор, който да води „лъвовете“ в олимпийската квалификация следващия месец.

Според тях наследникът на Пранди е щял да има достатъчно време, за да подготви състава за предстоящите срещи с Пуерто Рико, Египет и Бразилия. Мачовете ще се проведат от 9 до 11 август в зала „Конгресна“ във Варна. Победителят в турнира ще спечели квота за Игрите в Токио догодина, а вторият отбор ще може да претендира за домакинство на последната квалификация, която ще се състои през януари.

В крайна смета обаче лично Данчо Лазаров се е застъпил за Силвано Пранди. Инженерът е бил категоричен, че италианецът има картбланш да води тима във Варна, както и на европейското първенство през септември. Едва след като минат тези два турнира, може да се коментира за евентуална смяна на Професора и България да има друг треньор за втората и последна квалификация през януари.

Лазаров дори заяви в понеделник, че няма да е фатално, ако „трикольорите“ не се класират за Олимпийските игри в Токио догодина.

Както е известно Силвано Пранди не включи в състава за олимпийската квалификация шестима от най-опитните ни състезатели – близнаците Валентин и Георги Братоеви, центровете Николай Николов и Теодор Тодоров, диагоналът Николай Учиков и либерото Владислав Иванов.

Силвано Пранди е дал подробни разяснения защо ги е извадил от групата за олимпийските квалификации и европейското първенство. Професора е бил привикан от ръководството на федерацията, за да направи отчет на Лигата на нациите и да обоснове решението си за състава, на който се спира в оставащите месеци от лятото. Това обяви членът на УС на централата Борислав Кьосев пред Дарик радио.

„Пранди беше много точен и аргументиран във всяко едно отношение и за всеки състезател даде подробно обяснение. Задоволи ръководството и смятам, че в момента е направил най-добрия избор. На този етап това е най-оптималният състав. Потвърди някои неща, които се чуваха като слухове извън игрището. Изненада ни повече начинът, по който е наблюдавал и как стриктно е следил подготовката на всеки един играч. За Пранди Жоро Братоев е разпределител №1. Когато един разпределител обаче не е в кондиция, за да може да покаже най-доброто, тогава нещата стоят по различен начин. Същото се отнася и за Николай Николов и Валентин Братоев – състезатели с доказани качества, които обаче трябваше да помислят, че квалификацията за Олимпиадата е най-важното състезание тази година и всички трябва да са готови да дадат максимума.

Вярвам, че Пранди ще извади най-доброто от състезателите, но този млад състав в момента има нужда от повече работа, за да постигне това“, коментира Кьосев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × five =