Скоро ще караме само на дълги светлини

Още от 1898, когато американската компания Columbia Electric Car за пръв път монтира електрически светлини в автомобил, фаровете се люшкат между две противоречащи си изисквания. Ако са ярки и с достатъчно голям обхват, заслепяват насрещния трафик. Ако са щадящи за очите на другите шофьори, няма да виждате къде карате. Но това скоро ще се промени.

Най-после изглежда, че има решение на този проблем. То се нарича SMARTRIX-HD и бе официално представено тази седмица на ежегодното ContiTechShow в Хановер. Дело на съвместното предприятие на Continental, един от големите доставчици на автомобилни компоненти, и производителя на осветителни тела OSRAM. Това са матрични LED фарове, които могат съвършено да забулват насрещно идващите коли, и движещите се пред вас.

В концепцията няма нищо ново. Подобни светлини се предлагат от няколко години –  като LED матрици или като механично движещи се осветителни тела. Но и двете технологии са несъвършени и често предизвикват недоволството на каращите срещу вас.

За разлика от тях творението на OSRAM Continental използва матрица с огромна резолюция. Всеки от модулите на практика съдържа по 1024 пиксела, всеки от които може да се управлява поотделно. Във всеки фар има по два блока с по два модула, тоест общо 4096. Това позволява с идеална точност да се затъмняват другите автомобили на пътя, така че нито за миг да не бъдат заслепявани от светлинния лъч. В същото време, благодарение на комбинацията от LED и лазери, новите фарове имат смайващите 600 метра обхват. Това е десетина пъти над стандартните халогенни светлини.

Вторият съществен плюс е, че заради огромния брой контролирани пиксели не са нужни никакви механични компоненти, дори и за завиващите в завой светлини. Това пести не само от цената, но и от мястото, и намалява броя на потенциално чупещите се елементи.

Важно: тази новост по-скоро не оскъпява!

От смесената компания уверяват, че новата технология спокойно може да се прилага и в масови модели, без това да се отрази на цената им. Тя ще се монтира например в новото поколение на Opel Corsa.

Впрочем това е само началото в областта на светлините с висока резолюция, подчертава д-р Максимилиан Аустерер, шеф по развойната дейност на OSRAM-Continental. След като технологичният пробив е вече факт, няма пречка броят на пикселите да расте. Съвсем скоро колата ви ще е способна да прожектира пред себе си различни символи и дори филми. Ще можете също да видите светлинна проекция на автомобила в реален размер, така че да прецените дали ще мине през някое тясно място или дали ще се вмести в паркинга.

Първите серийно монтирани светлини с новата технология ще са факт съвсем скоро –  през 2022.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × one =