Опасно време с проливни валежи и гръмотевици се очакват в 7 области, за които за днес е обявен оранжев код – Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна.

Там валежите и гръмотевичните бури ще са особено интензивни в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък.

Очаква се до четвъртък сутринта на места количествата на валежа да достигнат 40 – 80 л/кв.м, възможни са наводнения на имоти и в транспортната мрежа. Също така са възможни и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водопреносната мрежа.

Поради опасното време е възможна частична евакуация. Шофьорите трябва да внимават заради опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Жълт код ще има в останалите 21 области в страната – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, София област и град, Перник и Кюстендил. Жълт код предполага валежи от дъжд и гръмотевична дейност.

Очакваните количества дъжд ще са между, 15 и 30 л/кв.м, на отделни места до 30 – 40 л/кв.м., поради опасността от обилни валежи има възможност за локални наводнения и прекъсване на дейности на открито. Шофьорите трябва да внимават, заради опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви